20 miljoner kronor ska skapa en norrländsk motorsportarena.
I vintras samlades ett antal personer under det gemensamma namnet "Fällfors vänner". De hade en gemensam målbild: att fortsätta att utveckla den tidigare flygbasen i Fällfors, där Skellefteå Drive Center verkar, så att den blir ett norrländskt motorsportcentrum. Nu har ytterligare ett steg tagits. Ur Fällfors Vänner har den ideella föreningen Norrlands Motorsportarena uppstått, vilken nu driver frågan.
Inget i norr
Det finns flera motorcentrum i Sverige, men inget i Norrland. Det nordligaste finns i Tierp i Uppland. Många av dem är beroende av enbart motortävlingarna. Där har Fällfors redan i dag fler ben att stå på genom verksamheten som Skellefteå Drive Center driver med företagsutbildningar, halkbana och annat.
– Den kommersiella verksamheten fungerar. Banan blir grädde på moset. Vi kan ha 10 till 13 tävlingar varje sommar på banan, säger Skellefteå Drive Centers vd Bengt Astergren, som också sitter i styrelsen för den nya föreningen.
Tester
Det finns en förhoppning om att banan inte bara ska locka till tävlingarna, utan att tävlingsstallen ska hyra in sig och göra tester också.
– Teamen vill ha en plats där de kan få testtid. De bryr sig inte om var banan ligger, bara att de kan få den tid de behöver. Företag kommer att behövas för att ge teamen service. Vi kommer att se en näring här som har att göra med test och utveckling på motorsidan, säger Kjell Lindskog.
Att det finns internationella företag som är beredda att åka till Fällfors för att göra tester finns det redan facit på.
– Vi har i tysthet haft stora säkerhetsövningar här och då har företag från hela Europa varit med. Det finns fördelar med att vi ligger mitt i skogen, berättar Kjell Lindskog. Ansökan
Den totala investeringen för hela projektet beräknas till 20 miljoner kronor. Genom den verksamhet som redan bedrivs på den tidigare basen finns redan mycket på plats. Dessutom gjordes både en depå och en målraka redan då Skellefteå Drive Center startade. Ett intensivt arbete pågår för att dra in pengar. Nu tittar föreningen på finansieringen. Den för en dialog med Region Västerbotten och har haft en föransökan hos Tillväxtverket.
– Vi jobbar på att skriva den formella ansökan dit nu, säger trion från styrelsen som Norran träffar.
Målet har varit att nå tre miljoner kronor från olika företagssponsorer. 72 företag har tecknat sig, från småföretag till stora koncerner. Dessutom har privatpersoner gått in med över 100 000 kronor som crowdfunding.
– Vi kommer att passera tre miljoner med råge. Med tio miljoner kan vi bygga själva banan och lägga den asfalt som behövs, berättar Bengt Astergren.
Den andra halvan av pengarna kommer att behövas för att bygga läktare, bygga in en ökad säkerhet och annat sådant direkt tävlingsrelaterat. Siktar på STCC
Målet är nu att asfalten ska läggas under sommaren 2017 och att banan ska vara klar till 2018.
– 2020 ska vi köra en riktigt stor tävling, STCC eller annat. Vi har fått muntliga löften om att vi ska få genomföra stora tävlingar här bara vi får asfalten på plats, säger Kjell Lindskog.
STCC är dagens "kungaklass" i Sverige med förare som Skelleftesonen Robert Dahlgren och prins Carl Philip.
Givetvis finns Skellefteå Motorsällskap med en viktig samarbetspartner runt nya arenan.
– Men vi kommer att behöva 70 funktionärer till en tävling. Det finns inte att tillgå i Skellefteå i dag, berättar Bengt Astergren.
Både genom den personal som kommer att behövas på plats vid tävlingarna och genom den publik tävlingarna väntas locka hoppas föreningen på att banan blir en angelägenhet för hela Norrland.
Drömmen är att Skellefteå åter ska få en jättemotortävling där den ljusa sommarnatten utnyttjas.
Kjell Lindskog minns tillbaka:
– Vi hade Midnattsolsloppet på Skellefteå Flygplats fram till 70-talet då Luftfartsverket sa nej till en fortsättning. 1966 var Roger Moore med och han kom kraftig försenad vid fyratiden på morgonen. Då väntade 25 000 personer där...
FOTNOT: Crowdfunding kallas också gräsrots-finansiering, och är en metod för att finansiera projekt eller idéer. Det sker genom att söka förskottsbetalning från intresserade/konsumenter, ofta via internetbaserade system.