– Det är viktigt att förstå den nya tekniken i industrin, att ta till sig den och kunna anpassa sig till den, att kunna tänka kreativt, säger Jannike Lindbergh.
Jannike själv har stor bredd. Hon är ingenjör i industridesign, driver ett företag inom produktutveckling, konstruktion, 3d-printing och making, att skapa själv och kommer senast från en roll som projektledare för ett innovationsprojekt. Jannike är också aktiv i föreningen Skellefteå Makerspace.
Affärsutvecklare
Det är ett problem på industrisidan i regionen, Skellefteå och Norsjö, i dag att det inte finns någon utbildning vare sig för verkstad eller trä på gymnasienivå. Där kommer T2 College nu in.
Jannike kommer att fungera som affärsutvecklare och utbildningssamordnare på T2 College som riktar sig såväl till gymnasial nivå, som vux- och företagssidan.
1200 kvadrat
Under 2017 kommer Polaris att bygga den nya fastigheten om 1200 kvadratmeter nära Campushallen. Projekteringen pågår i dagarna för fullt.
Lokalerna kommer att bestå av tre ungefär lika stora delar, en för trä, en för verkstad och en för ny teknik och skapande. T2 College hyr lokalerna och driver verksamheten.
En del av utrustningen hämtas från Kaplanskolan, medan annat köps in och betalas av T2 College och medverkande aktörer.
– Men det pedagogiska konceptet med skapandet tror vi är viktigast, inte maskinerna i sig, säger Olov Huldtin, No Plan B, som sitter i T2 Colleges styrgrupp tillsammans med representanter flera tunga lokala branschföretag, samt branschorganisationer, fackförbund, gymnasieförvaltning, Skellefteå kommun och Norsjö kommun.
Fokus på skapande
Gymnasieutbildningen som är kopplad till Balderskolan och T2 College ska starta hösten 2017. Det första året är gemensamt, sedan kan man välja olika grenar.
– Det enda som det betyder att lokalerna inte är klara vid start är att vissa praktiska moment läggs 2018, berättar Jannike.
– Det är enligt industritekniska programmets kursplan, men det nya här är att det är mer fokus på skapande och kreativitet, säger Olov Huldtin.
Målet är att 16 elever ska börja gymnasieutbildningen till hösten, som också ger grundläggande behörighet till högskola.