Jo, i hockeytokiga Skellefteå är elingenjören Jan-Eric Sandberg känd som en av SM-guldmedaljörerna 1978. Han kom som 22-åring till stan från Piteå och spelade sju säsonger i Skellefteå AIK.
Han jobbade tio år som filialchef på ABB i Skellefteå fram till 1993 innan han rekryterades till Elinstallatörsorganisationen (EIO) av Herman Högdahl som då gick i pension. Efter sex år där tog Jan-Eric nästa steg, till Sveriges Verkstadsindustrier.
– Jag tyckte att det skulle vara kul att byta kuloledningar och strömbrytare mot svetstråd och järnbalk.
”Branschen utvecklades”
Sveriges Verkstadsindustrier blev Teknikföretagen 2002.
– Det hade göra med att verkstad och industri klingade negativt hos ungdomarna. Samtidigt hade branschen utvecklats och handlade mer om teknik, liksom teknikprogrammen på gymnasiet.
2002 blev Jan-Eric regionchef och pendlade 1,5 år till Sundsvall innan tjänsten flyttades till Skellefteå och kom att innefatta Norrbotten, Västerbotten, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.
Otaliga förhandlingar
Som företrädare för arbetsgivareorganisationer i 23 år har Jan-Eric suttit i otaliga förhandlingar.
– Det värsta jag har varit med om var 2008-09 under den ekonomiska krisen. Vi förhandlade så mycket så jag och Metalls representant samåkte mellan uppsägningsförhandlingarna. De åren försvann 60 000 jobb inom Teknikföretagen.
Sak och person
Jan-Eric fick tidigt med sig ett råd i sitt arbete.
– Skilj alltid mellan sak och person. Jag tycker att jag har haft en bra relation såväl med företagen som motparterna i Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna.
– Jag har velat ha ett bra förhandlingsklimat och båda parter vill ju i grunden att det ska gå bra för företagen, säger Sandberg.
”Bättre klimat”
Genom åren har det dock skett en del tuffa förändringar och jobb som har försvunnit. I Skellefteå har det rört företag som Wipro, Note och Utternbåtar, i Lycksele Plymovent och i Umeå flytten av hyttmonteringen från Volvo lastvagnar.
– Det som har varit roligt i jobbet är att ha fått träffa så många olika människor. Sedan är det positivt att det händer saker som Skellefteå Science Center och det kommande T2 College. Näringslivsklimatet har blivit mycket bättre på senare år.