Bakgrunden är att när Carstedt fick gå från vd-posten i Sekab så anlitades han av Sekab för att hitta någon som ville ta över företagets projekt i Tanzania och Mocambique. För uppdraget fick han, enligt Uppdrag granskning, över en halv miljon kronor i ersättning.
Någon köpare hittades aldrig, Carstedt fick själv ta över projekten i Afrika för 400 kronor på villkor att så fort det blev vinst skulle återbetalning ske av företagsskulder till Sekab.
Carstedts kontrakt har ändrats vid fem tillfällen. I dag accepterar Sekab, där Skellefteå Kraft är en av huvudägarna, en vinst på 142 miljoner kronor innan återbetalning ska påbörjas. Senaste ändringen gjordes i mars i år för att biståndsorganet Sida skulle kunna gå in med ett kommersiellt lån på 120 miljoner kronor och få tlllbaka pengar före Sekab.
Anledningen till att Carstedts bolag, som i dagsläget inte ger någon vinst, i framtiden ska kunna få göra vinst innan återbetalning sker till Sekab är att Sida står först i kön för återbetalning.
Skellefteå krafts vd, Hans Kreisel, säger att bakgrunden till ändringen i kontraktet med Per Carstedt är att medfinansiärer måste in i Tanzania.
– Det kan möjligen utöka utsikterna för framtida vinster och därmed återbetalning till Sekab. Men jag svårt att se att projekten i Afrika ska kunna ge några vinster i framtiden.
När det gäller Carstedts ändrade kontrakt så strider inte det mot ägardirektiven som är fastställda enligt Hans Kreisel. Alf Marklund säger:
– Beslut om att ändra i villkoren för Carstedt har vi aldrig haft upp i Skellefteå Krafts styrelse. Detta beslut har fattats av Sekabs styrelse och i moderbolaget Nekab.
Hela Sekab-affären handlar om pengar från Skellefteå, Örnsköldsvik och Umeå som gått in till Sekab. Borde inte Skellefteå Krafts styrelse ha yttrat sig om förändringen kring Carstedts ändrade kontrakt?
– Ja, kanske måste ägardirektiven ändras så att fullmäktige och vi i styrelsen ska ett ord med i laget i den här typen av frågor, säger Alf Marklund.
Bolagen i Tanzania och Mocambique såldes 2009 efter att Sekabs ägare krävde att man skulle så snabbt som möjligt skulle avveckla eller sälja de utlandsprojekt som företaget gått in i för att söka nya lösningar för etanolproduktionen.
I dag har Sekab intressen i bolag i Polen och Ungern, uppdraget är att avveckla eller sälja i dessa länder.
Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel säger till Norran att arbetet pågår med att hitta en köpare till de 49 procent som Sekab äger i en fabrik i Polen.
– En intressent finns, men inget är klart med försäljning, säger Kreisel.