Det var i samband med ett frukostmöte som Bengt Ivansson visade en bild med tre kategorier. Det var start, service och etablering – med tre mål under varje, se faktaruta.
När det gäller det första målet, 10 procent fler nystartade företag, gick han bet. Det landar på 7,6 procent, vilket är en låg siffra bland jämförbara norrlandskommuner.
– Det är i princip samma som förra året. Jag hoppas att vår nya satsning med Röda tråden ska förbättra siffran. Då satsar vi på företagande redan från grundskolan och hela vägen upp.
Inte heller på punkten om att 25 procent av gymnasieeleverna startar ett UF-företag når han ända fram. Fast det var nära.
– Vi har dubblerat siffran i Skellefteå, från 11 procent till 22 procent. Även om vi inte nådde ända fram till 25 procent så är det en fantastisk ökning, säger Bengt Ivansson.
Det blev nära men inte riktigt ända fram på nästa punkt också – fyra aktiviteter för Unga ledare som landade på tre.
Däremot menar Bengt Ivansson att nästa mål uppnåddes – den om minst 20 platser bättre placering i Svenskt näringslivs ranking.
– För året 2013/2014 ökade vi 26 placeringar. Hur det ser ut för i år vet vi inte än då siffrorna släpps i höst. Men målet ligger fast för varje år, det är något vi ska jobba för hela tiden.
Men man nådde inte till målet att 11 miljoner kronor i investeringsstöd från Länsstyrelsen ska delas ut. Det stannade vid 8 miljoner.
– Det har kommit in färre ansökningar än vanligt, förklarar Bengt Ivansson.
Ytterligare ett mål var att det skulle bli tydliga näringslivsingångar till samtliga kommunala förvaltningar. Det målet kan anses uppfyllt då näringslivskontoret har infört en så kallad företagslots.
– Om en företagare kommer för både ett bygglov och ett miljöärende så ska den inte skickas mellan avdelningarna. Då bokar vi ett möte på näringslivskontoret där alla ansvarspersoner finns på plats, berättar Bengt Ivansson.
Så var det etableringarna. Minst 2 etableringar med minst 20 anställda var ett mål. Det nåddes nästan, med Espresso House och nära med Opus bilprovning – som har 16 anställda.
Minst 5 etableringar med minst 5 anställda nåddes också, med exempelvis XL Bygg, Frasses, Svea Ekonomi, Axelssons, Geotec och Konsultia.
Även det sista målet, minst 20 etableringar på gång, menar Bengt Ivansson att han når.
– Med råge. Vi får förfrågningar i stort sett varje vecka från företag som vill veta mer om möjligheten att etablera sig här i Skellefteå.
När du summerar allt detta, vad tycker du om din prestation?
– Om det är lätt att nå målen så är de förmodligen för lågt satta. Målen ska vara realistiska men utmanande och ge oss ett fokus på hur vi riktar vårt arbete och vår energi.
Om en företagare kommer för både ett bygglov och ett miljöärende så ska den inte skickas mellan avdelningarna.