- Många ser nu effekterna av globaliseringen och den ökade handeln under de senaste årtiondena. Den ökade handeln gör våra samhällen rikare, men det är inte nödvändigtvis så att vi fördelar den ökade rikedomen på ett rimligt sätt. Då måste politiken finnas där och göra det - och där är Sverige och den svenska modellen ett föredöme, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som i helgen deltagit i Internationella valutafondens (IMF) och Världsbankens årsmöte i amerikanska huvudstaden Washington.
"Stort intresse"Enligt Andersson är intresset stort för de svenska lösningarna från hennes kolleger i andra länder, och hon passar på att ge den svenska oppositionen ett tjuvnyp:
- Det känns lite ironiskt. Här sitter finansministrarna från hela världen och diskuterar hur man ska bli jämlikare, hur man ska kunna bli lite mer likt Sverige - och samtidigt sitter Moderaterna i Örebro och diskuterar hur Sverige ska bli mindre svenskt genom en kombination av höjda hyror och lägre löner.
IMF: Mer jämlikhetViktigaste slutsatsen av helgens möten är enligt Andersson en konstaterad ljusning i världsekonomin.
- Man ser en uppgång på bred front, inte minst går euroområdet starkare än man vågat hoppas. Men samtidigt är riskerna i världsekonomin väldigt stora, både de politiska riskerna och de inom den europeiska banksektorn, säger hon.
IMF:s rekommendationer till de 189 medlemsländerna fokuserar på "inkluderande" tillväxt:
- Jämlikhet i praktiken. Man rekommenderar utbildningssatsningar, reformer för att kvinnor ska komma in på arbetsmarknaden och mer progressiva skattesystem, säger Magdalena Andersson.