Med liv och lust gav sig deltagarna in hetluften. De delades in i grupper och under ett par timmar arbetade deltagarna fram sin idé som de sedan presenterade. Den avslutande pitchen var en del av Europé in my region, ett arrangemang dit allmänheten bjuds in och får ta del av vad EU gör i regionen. Idéverkstaden är första steget i Västerbottens egen innovationsmodell innovationsloopen och de starkaste idéerna slussas sedan vidare till utvecklingsverkstäderna på Mötesplats Lycksele som genomförs 31 maj-1 juni.
– Dessutom kan bra idéer tas vidare som delprojekt inom OMIN, berättar Sara Lindahl, Adopticum som är projektledare för OMIN.
I april arrangerade Skellefteå Kraft och Region Västerbotten en liknande idéverkstad i Skellefteå med temat "Smarta samhällen".
Några av de företag som deltog i idéverkstaden om optisk mätteknik var Boliden, Smurfit Kappa, DataPolarna, DataDuctus, Hello Future, Valutec, Renholmen och Fotonic. Ett flertal deltagare från landstinget och från äldreomsorgen i Skellefteå kommun fann på plats liksom de som går No Plan B:s entreprenörsutbildning.
Två av produkterna som presenterades består av en digital spegel som identifierar de fysiska problem som den som speglar sig har. En grupp hade också skissat på en korridor där personerna scannas från topp till tå för att se om de har någon åkomma som behöver åtgärdas
En grupp presenterade en app som kan hjälpa till när man till exempel ska ta in en soffa i en lägenhet. Den scannar då av utrymmet och ger tips på enklaste sättet att bära in möbeln. Bland förslagen fanns också en personlig digital tränare och smarta sopkärl som direkt talar om ifall något läggs i fel kärl.
Projektet OMIN, ska bidra till att öka små och medelstora företags kunskap och satsningar inom området optisk mätteknik. Sara Lindahl berättar att jämställdhet är något som projektet arbetar med genomgående, bland annat genom att skapa skärningspunkter där traditionellt könsuppdelade branscher kan mötas.
– Därigenom ges förutsättningar för ett jämställt projekt som bidrar till ett klimat där innovativa språng kan ske. Den här tillställningen på Exploratoriet är precis ett tillfälle där det sker, säger Sara Lindahl.
Förutom workshopen hölls också föreläsningar och paneldiskussioner och en teknikvandring med demonstration av olika typer av optiska sensorer.