I Kankbergsgruvan skapas nästa generations mobilnät

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-26 12:17

I Kankbergsgruvan pågår ett banbrytande projekt inom både telekom- och automation. Här testas om det är möjligt att fjärrstyra lastmaskiner med hjälp av ett 5G-mobilnät.

– Kan vi fjärrstyra lastmaskinerna i produktionsområdet där berget inte är helt stabiliserat efter sprängning minskas risken för olyckor, säger Stefan Castehav, utvecklingsingenjör vid Bolidens teknikavdelning.

Det är flera svenska företag som gått samman i projektet Pilot for Industrial Communication in Mining 5G, PIMM, som startades under våren 2015. Förutom Boliden är det Telia, ABB,  Ericson och Volvo. Dessutom är Luleå tekniska universitet, företaget Wolfit och forskningsinstitutet SICS, som leder projektet, inblandade.PIMM finansieras med nio miljoner kronor från Vinnova, och de deltagande företagen skjuter till lika mycket.

Bolidens huvudmotiv för att vara med är både att öka produktiviteten, bli mer konkurrenskraftiga och framför allt att öka säkerheten i gruvan.

För att kunna fjärrstyra maskiner i tuff gruvmiljö under jord behövs ett mycket robust trådlös mobilnät, vilket inte finns idag. Och om 5G-tekniken fungerar i den här miljön fungerar den förmodligen i de flesta industrimilljöer.

– Målet för oss är att utvärdera om 5G-tekniken kan ge oss förutsättningar för bra fjärrstyrning av förarlösa fordon, konstaterar Stefan Castehav.

Vad som skiljer 5G från 4G är bland annat att datavolymerna blir cirka  1000 gånger större och att signalfördröjningen blir betydlig kortare, vilket har betydelse vid fjärrstyrning.

Stefan Castehav anser dock att den största fördelen med 5G-tekniken är att den hanterar roaming bättre än om man skulle använda wifi. – Med rörliga fordon i gruvan som fjärrstyrs vill vi att bytet mellan radiosändare ska ske snabbt och säkert.

En annan stor fördel med 5G är att kapaciteten byggs ut när man lägger till basstationer. Det är betydligt svårare med wifi-systemet som sedan några år används både i Kankbergsgruvan och i Kristinebergsgruvan. I Kankberg finns 170 Wifi accesspunkter och nu har även basstationer för 5G placerats ut.

– Att lägga till wifi-accesspunkter behöver inte medföra en kapacitetsökning eftersom accesspunkterna kan störa varandra. Det betyder att 5G teknik har mycket bättre förutsättning att klara av många fjärrstyrda och autonoma maskiner samtidigt i en gruva jämfört med Wifi.

I pilotprojektet används inte hela gruvan utan det handlar då om rampen, serviceområdet med verkstäder och matsal samt två produktionsområden. Totalt omfattas två kilometer gruvgångar.

Nätet togs i drift i april och nu är det snart dags att börja testerna med fjärrstyrningen. Projektet pågår fram till sommaren 2017.

– Tester pågår ovanjord med en Volvo lastmaskin i Eskilstuna och i slutet av året ska den tas ner i gruvan för att fjärrstyrningen kan testas i rätt miljö, berättar Wolfits vd Ulf Andersson, som kommer att hålla i trådarna för testerna under jord.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!