Sophie Nachemson-Ekwall, forskare från Handelshögskolan Stockholm var en av talarna på Stora Styrelsedagen som i fredags genomfördes i Skellefteå.
Hon menar att vinstmaximering och ett stort fokus på aktieägarvärde gett aktiebolagen ett alltför snävt mål.
– Det måste till en hållbar ägararkitektur för Sverige som vilar på en idéburen marknadsekonomi, säger hon.
Sophie vill förändra aktiebolagslagen så att fokus flyttas från att maximera aktieägarvärdet till att maximera bolagets långsiktiga värde.
– Vi måste få en mer inkluderande kapitalism.
Sophie är bekymrad över att den icke vinstdrivna och idéburna sektorn som spelar en stor roll i många andra länder inte kan växa i Sverige på grund av politiska låsningar.
– Och personalägande finns knappt. Dessa företag växer inte lika snabbt men de är oftast hållbara, har personal som trivs och dessutom överlever de.
Ulrika Franke som är vd för konsultbolaget Tyréns var också en av föredragshållarna. Hon delade med sig av sin resa och sina erfarenheter från ledning och styrelser. Bland annat har Ulrika varit förvaltningschef och borgarråd i Stockholm. Tidigare i veckan meddelade Ulrika att hon nu väljer att kliva av rollen som vd. Istället får hon en rådgivande roll i Tyréns.
– Jag har varit vd för Tyréns i 10 år och vi har haft en fantastisk utveckling. Jag är oerhört nöjd över allt vi åstadkommit tillsammans i Tyréns, och också lite stolt men nu är det dags för någon annan att fortsätta utvecklingen av bolaget, säger Ulrika Francke.
Hon berättar att regelverken för börsbolagen blir allt mer omfattande.
– Det kommer nog också att smitta av sig till de mindre bolagen och i framtiden kan det bli svårare för valberedningar att hitta personer som vill sitta i en företagsstyrelse.
Ulrika gillar mål och hon betonar att det är mycket viktigt att företagets mål också når ner till medarbetarna.
– De måste veta vart företaget är på väg och få egna mål som kompletterar företagets mål, säger hon.
Ulrika poängterar även vikten av etik.
– Hos Tyréns har vi en etikkompass "Vi på Tyréns" som alla nya medarbetare måste läsa och skriva skriver under på att de kommer att följa.
Hon konstaterar vidare att sociala aktiviteter blir allt viktigare för att medarbetarna ska trivas och stanna kvar i företaget.
– När jag började jobba fick man vara glad för en kopp kaffe. Nu ställs det hela andra krav från de anställda. Att bedriva ett CSR-arbete är också viktigt. Medarbetarna vill ha en arbetsgivare som är OK. Här gäller det då att välja att satsa på projekt som också stärker det egna varumärket.
Andra talare på Stora Styrelsedagen, som arrangerades av Styrelseakademien Norr, var Laura Vidje, konsult inom hållbar utveckling från Esam i Umeå och Jan Snygg, Place Consulting.