Hon förverkligade sin dröm - ett djurpensionat

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-01-23 10:44

Med ett brinnande intresse, tålamod och positiv inställning förverkligade Linda Waller i Bodbysund sin idé och dröm – ett djurpensionat.

I åtta år har hon och maken drivit djurpensionatet och sedan två år tillbaka arbetar Linda Waller heltid i det egna företaget, Wallers djurpensionat.

Familjen består av mamma Linda, pappa Carl-Johan, parets tre barn, fyra egna hundar, ett par katter, två hästar, får och tropiska fåglar.

Intresset för djur, främst hundar, och även företagande var bärande komponenter för att Linda Waller skulle göra slag i saken och satsa helhjärtat på djurpensionatet. En annan god förutsättning är att familjen kan driva pensionatet på sin egen gård i Bodbysund.

Förutom en uppsjö kurser och kortare utbildningar i hundhållning har Linda också 40 universitetspoäng i etologi, läran om djurs beteende.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Linda.

Carl-Johan Waller är lärare på Naturbruksgymnasiet i Burträsk och hans kunskaper kring djurhållning är också en god förutsättning.

Från huset där hundstallet ligger, ett stenkast från huvudbyggnaden, hörs glada skall. Familjens egna hundar, en inackorderingshund vars ägare är på utlandsresa, och en omhändertagen dobermann-tik pockar på uppmärksamhet och vill hälsa.

– Vi har femton platser för hundar och vi har även möjlighet att ta emot katter och fåglar, säger Linda.

Fokus ligger dock på hundar. Och förutom familjehundar, där ägaren ska på semesterresa och behöver någonstans att lämna sin hund, har Wallers djurpensionat också avtal med polismyndigheten och länsstyrelsen. I de fallen rör det hundar som blivit omhändertagna av olika anledningar.

– Uppdraget mot polisen och länsstyrelsen är intressant och utmanande, det kan vara alltifrån vanvård av djur till att hundens ägare blivit sjuk eller avlidit, säger hon.

Just då ringer telefonen. Det är polisen. En hund ska hämtas i södra länsdelen och de beslutar sig för att åka iväg och hämta hunden samma dag.

Wallers djurpensionat har avtal med polismyndigheten. Avtalet har löpt i sex år och enligt Linda och hennes make fungerar det utmärkt. I samband med polismyndighetens nya organisation, som trädde i kraft den 1 januari 2015, gjordes en upphandling av samarbetsavtalet och Wallers djurpensionat fick uppdraget.

Omhändertagna hundar kan bli kvar på pensionatet i alltifrån ett par veckor upp till flera månader. I de fall hundarna har problem på grund av till exempel vanvård, så gör Wallers allt de kan för att rehabilitera hundarna på olika sätt. Målet är att slussa vidare djuren till nya ägare. På djurpensionatets Facebook-sida anges vilka hundar som finns för omplacering.

I samband med omhändertagandet sker en veterinärbesiktning. I vissa fall gör polisen också ett L-test, lämplighetstest av den aktuella hunden.

För henne är varje hund en individ med egna förutsättningar och personligt (eller hundligt) beteende.

– Det handlar inte främst om raser utan om individer, säger hon.

– När en person blir aktuell som ny ägare, så kommer den hit och träffar hunden och oss, säger Linda.

Hon och maken är angelägna om att allt blir så bra som möjligt – både för den nye ägaren och för hunden.

– Jag har även nära samarbete med distriktsveterinärerna om de hundar som omhändertas. Ibland blir hundarna omplacerade men i vissa fall är en hund så illa däran, rent psykiskt, att det bästa är att den får somna in.

I de fallen ombesörjer hon själv avlivning hos veterinären och stannar hos djuret tills det somnat in.

– Ibland är hundägare ganska upprörda över att hunden blir omhändertagen, men jag har aldrig blivit hotad, säger Linda och tillägger att det borde finnas något sorts ”grönt kort” för folk som ska skaffa hund.

Wallers försöker alltid bereda plats, men ibland har de tvingats tacka nej på grund av platsbrist. För antalet pensionatgäster, liksom omhändertaganden via avtalet med polisen har ökat.

– Rent generellt så ökar intresset hos hundägare för att lämna hunden hos oss. Det kan ju vara så att man inte har anhöriga eller vänner som kan ta hand om familjens hund när man ska bort, säger Carl-Johan och Linda nickar instämmande.

Även bortsprungna och upphittade hundar hamnar hos Wallers djurpensionat.

– Ibland blir det bekymmer att hitta ägaren. Det räcker inte med att chipmärka sin hund man måste också registrera hunden i hundregistret annars finns det ingenting att gå på, förklarar Linda.

På djurpensionatet följs fasta rutiner. Det är rastning, längre motionsrundor, utfodring, lek, pälsvård och annat som följer med daglig hundhållning. För Lindas del handlar det om sju till åtta timmars arbete dagligen, ibland mer om hundstallet är fullbelagt.

Vissa hundägare lämnar kontinuerligt sin hund hos Wallers. De blir stamgäster, helt enkelt.

– En hundägare från Umeå som brukar lämna sina hundar här säger att hundarna börjar yla i bilen när de anar att de är på väg hit, i positiv mening, säger Linda Waller och skrattar.

Karin Israelsson

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!