Flitens lampa lyser på Bastuträsk Charkuteri inför julen. ”Vi levererar inte fullt dubbelt så mycket i december som under en normal månad”, säger vd Mattias Berg.
Julen är en intensiv period på Bastuträsk Charkuteri. Mattias Berg berättar att efterfrågan tydligt kommer i två vågor, en till första advent då suget efter julbord kommer – och givetvis till julhelgen.
– En vecka före första advent kör vi igång med den mer typiska julproduktionen, berättar Berg.
För att klara alla leveranser tar företaget in extra personal till produktionen, två till fyra stycken beroende på hur införsäljningen har gått.
Skinksuccé
Bland produkterna som ökar i december hos Bastuträsk Charkuteri finns kalvsyltan, blodkorven där receptet spårats till tidiga Holmlunds på 30-talet, pressyltan och prinskorven.
Sedan maj 2015 är slakteriet i Åbyn, Burträsk, helleverantör till Bastuträsk Charkuteri. Det innebar att den anrika fabriken, vars rötter går att spåra till då Holmlunds startade 1894, plötsligt hade en lokal julskinka som produkt.
Mattias Berg ler lite åt effekten.
– Vi hörde att någon butik i fjol hade haft 30 meters kö till vår julskinka. Den tog helt slut. Vi gör allt vi kan i år för att ta fram de volymer vi tror att vi kan sälja. Vi siktar på ett leverera 15 ton julskinka till butik, vilket är en dubblering.
– Genom att vi har en leverantör har vi fått en extremt jämn produktion överlag smakmässigt.
Mot 50 miljoner
Bastuträsk Charkuteri med 15 anställda har medvind just nu. Det brutna räkneskapsåret avslutades i april och 2015/2016 omsatte företaget 39 miljoner kronor, en ökning med nästan 40 procent jämfört med 2014/2015. Närmast så har företaget målet 50 miljoner kronor, vilket det kan nå redan 2016/2017.
Bastuträsk Chark fokuserar på Västerbotten och Mattias Berg konstaterar att varumärket är betydligt mer känt i de norra delarna än i de södra delarna av länet.
– Vi vill etablera oss ännu mer. Med dagens sortiment tror jag vi kan nå 50 till 60 miljoner kronor innan vi tvingas införa ett tvåskift.
Lokal profil
Löpande sker också en produktutveckling. Dessutom fungerar charkfabriken som bollplank till en del lantbrukare med gårdsförsäljning.
– Vi hjälper ganska många av dem som vill göra något av råvaran de tar fram på sin egen gård. Vår egen utmaning är att lyfta fram en del av sortimentet som kanske kommer i skymundan.
Och växlingen från Topp Chark till Bastuträsk Charkuteri som skett löpande från hösten 2015 har Mattias inte ångrat.
– Topp Chark kunde komma från var som helst i Sverige. Bastuträsk Charkuteri går inte att missuppfatta.
Och slutligen – Vilken är din egen favorit på julbordet?
– Julskinkan! Jag äter den så fort vi får den och den brukar följa med ända fram till påsken.
Med dagens sortiment tror jag vi kan nå 50 till 60 miljoner kronor innan vi tvingas införa ett tvåskift.