Olof Eliasson och Fredric Rönnholm, som till vardags arbetar inom ambulanssjukvården i Skellefteå, såg att det fanns ett stort behov av utbildningar inom första hjälpen och olycksfallsutbildningar. Sagt och gjort tillsammans med säljaren Magnus Bolin bildade de bolaget Leva i Norr AB.
För drygt ett år sedan startades Leva i Norr och trion har haft fullt upp med att hålla utbildningar.
– Större olycksfallsutbildningar är en specialitet som vi är ganska ensamma om i Skellefteå. Bland annat har vi genomfört sådana hos Martinsons och i Björkdalsgruvan, berättar Olof Eliasson.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska det på varje arbetsställe finnas beredskap och rutiner för första hjälpen och krisstöd som behövs.
När Leva i Norr skräddarsyr en utbildning gör de först en riskanalys ute på den arbetsplats som ska säkras upp. Där bildar de sig en uppfattning om var samt vilka typer av tillbud som kan inträffa.
– Därefter anpassar vi utbildningen för den aktuella verksamheten och hjälper till med en helhetslösning med allt från första hjälpen-utrustning till valet av hjärtstartare och framförallt utbildar vi personalen
Leva i Nor har förutom huvudkontoret i Skellefteå även ett kontor i Sundsvall med två medarbetare.
– Alla våra certifierade instruktörer som finns efter norrlandskusten är verksamma inom ambulanssjukvården, vilket medför att vi kan hålla högkvalitativa utbildningar, säger Olof.
Han konstaterar att det blivit allt vanligare att företag, organisationer och föreningar skaffar hjärtstartare.
– Det är ju jättebra och det är då viktigt att de som kan tänkas använda den är utbildade i hur apparaten fungerar. Men det allra viktigaste är trots allt att kunna genomföra HLR, hjärt-lungräddning.
Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan den drabbade få tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva vid ett hjärtstopp.
– Rådet är att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller tills personen andas med normala andetag.
Olof och Fredrik arbetar fortfarande heltid inom ambulanssjukvården och driver företaget vid sidan om.
– Men på sikt vill vi satsa helhjärtat på företaget, avslutar Olof Eliasson.