En glad Anders Borg promenerade mot riksdagen med den 9,6 kg tunga statsbudgeten för 2014 i ett stadigt grepp. Mindre glada var fack och opposition, som kritiserar Borg hårt. Större delen av satsningarna handlar om sänkt skatt för arbetande och pensionärer, samt lägre akasseavgifter. Samtidigt beräknas staten behöva låna 44,7 miljarder kronor.
– Man väljer att skuldsätta hela svenska folket för att fortsätta sänka skatten, sade Socialdemokraternas Magdalena Andersson.
Hon varnar för att skattesänkningarna måste betalas nästa mandatperiod i form av skattehöjningar eller besparingar.
LO anser att regeringen gett upp kampen mot arbetslösheten. Fackförbundet Kommunal tycker att pengarna till jobbskatteavdraget skulle kunna användas till att anställa 33 000 undersköterskor. Miljöpartiets Per Bolund undrade om det krävs 29 jobbskatteavdrag innan jobben kommer.
Regeringen räknar med att den ekonomiska tillväxten ska öka framöver, men tror ändå på en arbetslöshet på 8,1 procent 2014. Först 2017 bedöms den sjunka till 6,4 procent.
Borg hoppas att miljarderna till hushållen ska hålla i gång hjulen i svensk ekonomi.
– Vi har motvind i omvärlden och arbetslösheten riskerar att bita sig fast i Sverige. Då bör man lägga en budget som stimulerar efterfrågan, sade Borg.
Till exempel beräknas det femte jobbskatteavdraget, som ger de flesta löntagare ett par hundra kronor mer i månaden, "på sikt" skapa 13 000 nya jobb. När det gäller förslaget att färre ska betala statlig skatt finns inga sådana beräkningar. Regeringens höjning av inkomstgränsen för när statlig skatt ska betalas ger ett par hundra kronor mer i månaden för de som tjänar drygt 37 000 eller mer. Cirka 110 000 löntagare slipper helt statlig skatt.
– Arbetslösa och de som har sjukersättning får däremot i stort sett ingenting, konstaterar Ylva Yngvesson, privatekonom på Swedbank.
Men just höjningen av gränsen för statlig skatt kommer sannolikt att stoppas i riksdagen. Redan på torsdagen lägger de rödgröna ett förslag i skatteutskottet.
– Om rambeslutet i november innehåller en höjd brytpunkt, är vi beredda att ta ett initiativ och bryta upp det beslutet, sade Magdalena Andersson.
Sverigedemokraterna gav i riksdagens budgetdebatt besked att de ska rösta för ett sådant initiativ, vilket fick Folkpartiets Carl B Hamilton att gå i taket och anklaga de rödgröna för att "skräddarsy" förslaget för SD.
– Ni tre partier flyttar nu anständighetens gräns i Sveriges riksdag. Det är vämjeligt, sade Hamilton.
Finansminister Borg anser att de rödgrönas plan bryter mot en praxis i riksdagen att inte i efterhand ändra i budgeten. Det är, enligt honom, ett politiskt spel som skadar förtroendet för svensk finanspolitik.