Mejlet formuleras så här:
Kära skattebetalare
Jag sänder detta mail för att meddela: Efter den senaste årliga beräkningen av din skatteaktivitet har vi bestämt att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: SEK 1,884 kronor
Vill du ha pengarna insatta på ditt bank- eller personkonto fyller du i blanketten Skatteåterbetalning till bankkonto (SKV 4802)
Blanketten ska du använda när du i fortsättningen vill få dina skattepengar insatta direkt på ditt bankkonto - gäller även personkonto
Tack,
Anders Gunnarsson
Skatteåterbäring laget center
Och så uppmanas man att klicka på en länk där blanketten finns. Men allt detta är bara bluff. Det har förekommit flera olika avsändaradresser, vilka ger en vink om att allt inte står rätt till. De är långa, innehåller förkortningar och är kort sagt osannolika att de kommer från Skatteverket.
Skatteverket skriver på sin hemsida:
Ett bluffmejl är i omlopp just nu där mottagaren uppmanas att fylla i kontouppgifter. Skatteverket är inte avsändare. Vårt råd är att inte klicka på länkar, utan i stället radera mejlet.
Om du har fått ett mejl som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är ett falskt mejl ska du inte klicka på länkar i det. Du ska inte heller öppna bilagor och inte svara på meddelandet. Vår rekommenadation är att du raderar mejlet.
Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter – vare sig i mejl eller på vår webbsida.
Falsk mejl kan förekomma i olika varianter. Exempelvis kan du uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag eller så kan det finnas länkar till en webbsida där du ska uppge dina kontouppgifter för att få skatteåterbäring. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera.
Så här gör du omdu fått ett bluffmejl eller råkat klicka på en länk.
Här kan du läsa merom bedrägeri på polisens hemsida.