– Vi har inga som helst planer på att flytta bageriet i Hökmark. Med köpet av Lövångerbröd får vi ett nytt produktsortiment och vi ser en stor utvecklingspotential i företaget, deklarerade Paul Taimitarha, vd för Fazer Bröd AB.
Det var den dag det blev officiellt att Lövångerbröd skulle få en ny ägare, den 16 januari 2002.
En månad senare beslutades om en utbyggnad med bland annat en produktionslinje. Totalkostnad cirka 16 miljoner kronor och ökad yta om 600 kvadratmeter, vilket stod klart ett drygt år senare.
Hösten 2004 togs första spadtaget för ytterligare investering, som innebar ytterligare en produktionslinje och ett nytt fryshus.
I november 2004 besökte koncern-vd:n Berndt Brunow anläggningen. Han sa:
– Det är ett välskött bageri med lång tradition och bra stämning. Och när jag ser på lönsamheten är Lövångerbröd en av de bästa enheterna vi har. Så allt är mycket tillfredsställande.
Under de tre första åren under Fazers flagg så mer än fördubblades omsättningen i Lövånger.
Våren 2008 hade personalen fördubblats och omsättningen trefaldigats vid Fabriken. Fazer hade totalt investerat mer än 100 miljoner kronor i verksamheten.
Sedan dess, i nästan tio år, har det varit tyst om Lövångerbröd, fram till den 31 januari i år då Fazer meddelade att verksamheten skulle läggas ned och att ett 60-tal jobb i Hökmark var hotade.
1961 startade förlagan i en källare i Vebomark. Paul Hall, som tog över bageriet 1974 och ägde det till 2002, skrev i ett debattinlägg i Norran i veckan:
”Som jag ser är beslutet ett resultat av Fazers felsatsningar som nu drabbar ett lönsamt högproduktivt bageri och 60 duktiga och lojala medarbetare som inte gjort något fel.”
Han fortsätter senare: ”För att kunna peka på försämrade resultat har Fazer debiterat bageriet en månadshyra på storstadsnivå och produkter har flyttats till andra bagerier för att göra dem mer lönsamma.”