Hantverk från norra Norrland går på export – till Japan: ”Det vill vi nu visa upp i världen”

Nu ska hantverk från norra Norrland gå på export – till Japan. ”Vi har så fantastiskt fina produkter som tillverkas i regionen och det vill vi nu visa upp i världen”, säger Stina Berglund, projektledare på Krenova i Skellefteå.

I Japan. Annika Eriksson besökte väveriet i Chichibu för ett drygt år sedan. Foto: Privat

I Japan. Annika Eriksson besökte väveriet i Chichibu för ett drygt år sedan. Foto: Privat

Foto: Foto: Lars Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2018-01-02 17:31

Det handlar om drygt 20 produkter från hantverkare och designers från främst Västerbotten men också Norrbotten som under våren kommer att samlas under namnet ”Arctic Design of Sweden – Noise from the landscape”. 

Det är allt från etablerade till unga formgivare. Hälften av utställningen kommer från studenter från Designhögskolan i Umeå, hälften från redan etablerade företag inom kulturella och kreativa näringar som är företagsinkubatorn Krenovas område.

”Hög designfaktor”

Ett antal kommer från Norrans spridningsområde. Det är Eni (Ingemar Nilsson), Viktoria Melinder, Annika Eriksson, Byskeugnen (Peter Lidman och Melker Gustavsson) och Lapptussan, Arvidsjaur (Emma Sundström).

Stina Berglund är mycket glad över att projektet landat.

– Det är lätt hänt att det annars blir lite av ett fenomen för företag från storstäderna där de kan ha allt från Svensk Form, Svenska Institutet till ambassader, men vi här ska också jobba med internationalisering. För att genomföra detta har vi samarbetat med Regionalt Exportcenter och projektet Invest in Västerbotten, samt även Handelskammaren och Business Sweden.

– Det vi visar är småskaligt och har hög designfaktor och hållbarhet som framåt kommer att vara att måste i princip alla branscher, berättar Berglund.

Småskaligt

Det är medvetet som företagsinkubatorn Krenova och Uminova Expression samlat en mängd designföretag.

– Det är svårt för små producenter att klara det här själv.

– Många efterfrågar det som har mer tanke bakom, bortom det massproducerade. Det här är småskaligt med få mellanhänder och jättebra produkter.

Som en del av lanseringen har också en speciell portfolio tagits fram.

Två utställningar

Det blir två utställningar. Den första är den 20-21 februari på Region Västerbottens Stockholmskontor.

– Där är syftet att synas nationellt. Vi bjuder bland andra in influencers och press, berättar Berglund.

Sedan blir det en utställning på svenska ambassaden i Tokyo 10-11 maj, 2018 dit såväl inköpare som media bjuds in.

– Några av de producerande företagen åker med och har bokat möten med intressenter på plats och vi hoppas och tror att detta kommer att ha effekt på längre sikt.

– Vi hoppas att några av hantverkarna åker över. Nu har vi chansen att få allas ögon på oss och då handlar det om att ta chansen, säger Berglund.

Partnerstad

Av dem från Skellefteå som deltar har Annika Erikson redan haft sin första lilla framgång i Japan. Det började med ett utbyte med partnerstaden Chichibu, som initierades av Agneta Hansson på Skellefteå Museum.

Annika, Ylva Stadin och Kerstin Schmidt fick en möjlighet att delta med sina mönster som trycktes och vävdes i Chichibu, vilket avslutades med en utställning i Skellefteå.

– Inspirationen till mönstret fick jag av en fantasifågel jag gjort tidigare, kallad tokspoven. Den fick namnet ”crazy bird” på engelska, berättar Annika.

– I maj 2016 fick vi mail om att de önskade använda våra mönster på handdukar, väskor, med mera till en ny spaanläggning de höll på att bygga.

Ställer ut pall

Det slutade med att Annika blev inbjuden dit på en studiedag under ett Japanabesök i höstas.

– Den nya utställningen känns jättespännande. Nu får jag en chans att ställa ut en av de pallar jag gör. Sedan tar de med sig tygtrycket. Vi får se vad det innebär. Får jag chansen kanske jag åker över, säger Annika.

Nu får jag en chans att ställa ut en av de pallar jag gör. Sedan tar de med sig tygtrycket. Vi får se vad det innebär.

undefined
I Japan. Annika Eriksson besökte väveriet i Chichibu för ett drygt år sedan. Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!