Torbjörn Häggmark, GallacEfter att Jörgen Nyström 2013 köpt ytbehandlingsföretaget Gallac från Lifcokoncernen har det hänt mycket. Han konstaterar att det varit en händelserik och spännande resa.
– Det tog två år innan jag kunde andas ut. När jag tog över var vi 28 anställda. Nu är vi 35 medarbetare här och vid vår enhet i Åsele, berättar Jörgen.
Gallac startades 1983 och ägdes från 1991 till 2013 av Lifcokoncernen. Under lågkonjunkturen 2008 blödde företaget kraftigt och när Lifco skulle introduceras på börsen passade Gallac inte längre in i konceptet. I juni 2013 varslades all personal om uppsägning.
Då grep den dåvarande platschefen Jörgen Nyström in och efter mycket vånda köpte han företaget.
– Jag lät göra en utredning som visade på att det skulle vara möjligt att driva företaget vidare och få det lönsamt, berättar Jörgen.
Det han gjorde var att höja blicken och satsa på kvalitet i alla led. För att få en bra start anlitade Jörgen både IUC Västerbotten och NyföretagarCentrum.
– Dessutom tog jag in konsulten Elina Unhola, från Lernia, som skulle se över miljö- och kvalitetscertifieringarna. Hon såg till så att det blev ordning och reda i företaget. Vi har nu också lärt oss att lyssna mer än vad vi pratar när vi träffar nya kunder.
Elina är numera administrativ chef hos Gallac.
– Vi satsade på att förändra hela företagskulturen och arbetade hårt för att skapa delaktighet bland alla medarbetare. Utbildning är också viktigt för att kunna hålla hög kvalitet i alla led, säger hon.
Nyordningen gjorde att effektiviteten ökade i företaget. Nu kunde man på ett skift producera lika mycket som tidigare gjorts under två skift. Antalet tjänstemän skars ner och det är bara Jörgen, Elina och produktionschefen som sköter ruljangsen på kontoret. Resten av manskapet finns ute på golvet.
Företaget har även gjort en hel del investeringar.
– Det har varit långsiktiga investeringar där vi bytt ut de viktigaste grejerna för att säkra produktionen, säger Jörgen.
I Gallacs verkstad i Skellefteå klarar man alla typer av rostskyddsmålningssystem och de erbjuder även sina kunder varmförzinkning och sprutförzinkning samt efterbearbetning och montage.
– Varmförzinkning, där produkten doppas i smält zink, gör det möjligt att få ett fullgott korrosionsskydd även i trånga utrymmen och invändigt i rör.
Gallac har dessutom en anläggning i Åsele där åtta personer arbetar med varmförzinkning och viss efterbearbetning.
Kunderna utgörs av en mängd mindre företag och även av ett antal stora.
– Alimak och Metso är två av våra större kunder, säger Jörgen.
Tillsammans med skellefteföretaget Stilmek köpte Gallac i september HI Stallinredning AB i Ljusvattnet, Burträsk, som också var en av Gallacs största kunder. De nya ägarna driver verksamheten, vilken består av produktion och försäljning av djurstallar. Det nya namnet på företaget är LRS Industri. – Med produktionen av inredningar till djurstallar säkrar vi volym av varmförzinkning på Gallacs anläggning i framtiden. Dessutom kan vi även tillverka andra produkter vid fabriken i Ljusvattnet, avslutar Jörgen Nyström.