Handelsbanken lämnar torget hösten 2018

Handelsbanken har beslutat att flytta från sitt centrala läge i Skellefteå om ett år – hösten 2018. ”Den miljö vi har arbetat i nu har inte varit optimal”, säger Eva Berggren, kontorschef för Skellefteå, Byske och Lövånger.

Ny tid. Kontorschefen Eva Berggren konstaterar att de nya lokalerna byggs för den verklighet banken i dag befinner sig i. Det gör att valvet stängs och bankfacken inte längre blir en tjänst. Foto: Jeanette Lövgren.

Ny tid. Kontorschefen Eva Berggren konstaterar att de nya lokalerna byggs för den verklighet banken i dag befinner sig i. Det gör att valvet stängs och bankfacken inte längre blir en tjänst. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-10-27 08:10

Norran skickade ut en enkät till de tre kontorscheferna för de tre storbankerna runt torget i centrala Skellefteå: Handelsbanken, Nordea, och Swedbank. Den fjärde, SEB, ligger redan en bit från torget, på Södra Järnvägsgatan.

De frågor vi ställde – se nedan – är knutna till att kundernas sätt att använda banken har förändrats kraftigt i och med digitaliseringen. Samtidigt är det känt att de lägen de tre bankerna har är att betrakta som AAA-lägen för handeln – kort sagt är mycket attraktiva för butiker.

Byggd 1939

Just den fastighet Handelsbanken i dag verkar i ritades av arkitekten Kjell Westin, Stockholm, och byggherre var Svenska Handelsbanken. Huset var klart 1939 och var ett av de första i Skellefteå med tegel.

När flyttlådorna går från Handelsbanken har den verkat 79 år i samma lokal.

– Frågan om flytt hade diskuterats innan jag började den 1 februari, men det fanns inget definitivt beslut då.

Inte optimalt

I dag har Handelsbanken knappt 700 kvadratmeter.

– Vi jobbar tillsammans. Då vi sitter på två plan nu är det inte alltid så enkelt. Det är en aspekt på flytten, säger Berggren.

En stor del av kundbesöken i dag handlar om rådgivning som sker vid skrivborden.

– Den är inte optimalt då det finns risk för överhörning. Frågan handlar om allt från arbetsmiljö till sekretess.

I dag, vid torget, har Handelsbanken bara två mötesrum.

Fler mötesrum

De nya lokalerna byggs för dagens verklighet.

– Vi kommer att få betydligt fler mötesrum. All rådgivning kommer att ske i enskilda rum och där har också rådgivaren möjlighet att visa informationen på stor tv-skärm. Det gör att de får fokusera på rådgivningen i en miljö där det är lugn och ro.

De nya lokalerna blir i bottenplan på BRF Stadsparken, som just nu uppförs i korsningen Stationsgatan/Strandgatan. Lokalerna är ungefär lika stora som dagens.

– Vi ser en fördel i att inte vara alltför centralt. Vi behöver inte A-läget. Då är det bättre att handel får husera i sådana här lokaler.

I dag har Handelsbanken inte några p-platser, utan närmast handlar det om, som folk uttrycker det, att stå på taket.

– Dit vi flyttar finns det några få parkeringar och parkeringshus i närheten.

Det försvinner

Information om förändringen har börjat gå ut till ett antal kunder. Främst handlar det om de som i dag har bankfack. Den verksamheten läggs ned då de nya lokalerna inte kommer att inrymma något valv.

– Det byggs inte några nya valv i dag. Vi har överlag väldigt liten kontanthantering nu för tiden. För den som behöver bankfack finns det säkerhetsskåp av en mängd typer ute på marknaden, så det finns andra alternativ, säger Berggren.

I Handelsbankens lokaler arbetar i dag 19 anställda plus två från Stadshypotek, totalt 21. All den verksamheten kommer att ligga även i de nya lokalerna.

undefined
79 år. Efter nästan 80 år lämnar Handelsbanken läget vid torget i centrala Skellefteå. De nya lokalerna dit kontorschefen Eva Berggren och de anställda flyttar ligger vid stadsparken. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Ny tid. Kontorschefen Eva Berggren konstaterar att de nya lokalerna byggs för den verklighet banken i dag befinner sig i. Det gör att valvet stängs och bankfacken inte längre blir en tjänst. Foto: Jeanette Lövgren.

Här är enkätfrågorna som skickades till de tre bankerna vid torget i Skellefteå:

1.Har ni funderingar på att byta eller krympa lokalerna?

2.Hur aktuella är de?

3.Hur viktigt är det för er att vara i markplan i centrala Skellefteå? Skulle ni kunna vara en eller två våningar upp?

4.Skulle dagens lokaler kunna ersättas av andra om det fanns bra med parkeringar i anslutning?

Catarina Lidman, kontorschef, Swedbank, Skellefteå:

1.Vi ser löpande över våra lokaler så att de ska vara anpassade efter kundens och bankens behov idag och i framtiden.

2. Vi har tankar på förändringar av lokaler men inget som är klart i dagsläget.

3.För oss är tillgänglighet viktigt. Det mest optimala är att få bedriva verksamheten på ett plan och gärna markplan men inget krav.

4.Ja, våra lokaler skulle kunna ersättas av andra lokaler. Bra med parkeringar är självklart positivit, viktigast är att kunderna skall kunna nå oss både personligen och digitalt på ett enkelt sätt.

Carola Vesterlund, kontorschef Skellefteå och Lycksele, Nordea:

1.Nordea har i dagsläget inga planer på att byta eller krympa våra kundytor. En anpassning av vårt arkivutrymme kan vara aktuellt då mer digitaliseras.

2.Det finns just nu inget datum eller tidsplan på det.

3.Nordea tycker att det är viktigt men inte avgörande att vara på markplan. Idag är vi på två våningsplan och med hiss för de kunder som har svårt att gå i trappor så funderar det jätte bra.

4.För ett par år sedan genomförde vi en stor modernisering av våra lokaler. Samtidigt som vi skapade utrymme för levande butiksytor. Vi och våra kunder trivs mycket bra i våra lokaler vi har idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!