Albin Mannberg flyttade från Uppsala till Skellefteå när han skulle börja teknikprogrammet med inriktningen samhällsbyggnad och miljö på Baldergymnasiet.
– Jag ville testa något nytt och eftersom min farbror driver Mannberg fastigheter kunde jag få en bostad i Skellefteå. Jag gillar miljön i Skellefteå betydligt bättre än i Uppsala som är en utpräglad studentstad, säger Albin.
I hans utbildning ingår ett projektarbete på 100 timmar och det är i den formen Albin arbetat med framtagningen av affärsidén.
– Fast jag har nog lagt ner 7-8 gånger mer tid än så.
Under det senaste halvåret har Albin, tillsammans med några rådgivare från Arctic Business Incubator, ABI, och Skellefteå Nyföretagarcentrum arbetat med att utveckla en ny tjänst. Han har också fått en kontorsplats hos ABI.
– Tjänsten handlar om att skapa en relation mellan unga talanger och företag i Skellefteå.
Albin kommer att handplocka ungdomarna och para ihop dem med lokala företag.
– Det ska vara motiverade, sociala och kompetenta personer, 18-24 år, som ännu inte funnit sin passion och inspiration om vad de vill studera vidare till.
Under tio dagar ska ungdomarna besöka fem företag som tar emot dem i två dagar vardera.
– Då kommer ungdomarna att få en bra bild av vad företagen har att erbjuda dem när de gått färdigt sin utbildning.
Hans mål är att ungdomar och företag sedan håller kontakt under studietiden och att ungdomarna även kan få helg- och sommarjobb hos det eller de företag som de får bäst kontakt med
Albin konstaterar att eftersom alla typer av utbildningar inte finns på Campus Skellefteå så drivs unga från Skellefteå för att plugga vidare.
– Dessvärre visar statistiken tydligt att alltför många av dem som lämnar Skellefteå för studier inte kommer tillbaka. Tappet är cirka 200 ungdomar per år, säger Albin.
Detta ställer till med problem för företag i Skellefteå som lider av kompetensbrist. Albin menar att en viktig anledning till att de unga inte återvänder till Skellefteå är att de helt enkelt inte vet vilka karriärmöjligheter det finns här.
– Tyvärr har relationen mellan företag, skolan och gymnasieelever inte varit tillräckligt god och därför ser man sällan en framtid i Skellefteå.
Under våren har Albin haft kontakt med ett flertal företag och den 12 juni kommer den första gruppen av ungdomar att besöka företagen. I första omgången handlar det om teknikföretag, bland andra Skellefteå Kraft och WSP. Sedan ska han också genomföra liknande satsningar på företag som har behov av unga talanger inom natur, samhälle, ekonomi och media.
– Jag räknar med att genomföra ett tiotal omgångar av det här konceptet varje år. Företagen har verkligen gillat idén.
När Albin sedan sett att det fungerar kommer han att sjösätta lösningen på andra orter i Sverige.
– Jag startar nu mitt företag och har sålt min bil för att få ihop till aktiekapitalet. Det här ska bli jättekul, avslutar Albin Mannberg som själv tar sin gymnasieexamen i juni.
Tyvärr har relationen mellan företag, skolan och gymnasieelever inte varit tillräckligt god och därför ser man sällan en framtid i Skellefteå.