– Vid nyår tas nästa steg när kvarvarande utförandepersonal på Elnät inklusive konstruktörer överförs till Energiservice. Med tanke på Elnäts största utmaning någonsin, Northvolts batterifabrik och andra stora projekt är detta absolut fel väg att gå, menar Kurt-Lennart Lindström.
Energiservice har sin bakgrund i det gemensamma bolag, Skellefteå Energi Underhåll, SEU, som Skellefteå Kraft och Vattenfall bildade år 2000 och som också levererade underhållstjänster till företag inom vind, vatten, värme och industri. 2010 drogs sig Vattenfall ur detta samarbete och då förstärktes Skellefteå Kraft med 100 specialister på drift och underhåll. Anledningen till att Vattenfall drog sig ur samarbetet var att de ville ha en tydligare beställar- och leverantörsförhållande.
I maj 2015 beslutade så Skellefteå Krafts styrelse att underhållsverksamheten inom Skellefteå Kraft Elnät skulle lyftas ut i ett externt bolag. Detta bolag, Energiservice AB, bildades 2016 för att "skapa förutsättningar för eventuell avyttring".
– Vi såg att det måste till förändringar om den här verksamheten skulle kunna bli bäst i Sverige inom sitt område. Det var ett vägval som handlade om vi ville utvecklas eller inte. Vid nyår renodlas organisationen ytterligare, säger Skellefteå Krafts styrelseordförande Alf Marklund (S).
Ett viktigt argument för bolagsbildningen var att Skellefteå Krafts roll som beställare skulle utvecklas, liksom Energiservices roll som utförare. Genom att tydliggöra gränssnittet mellan de olika rollerna kan båda parter koncentrera sig på sina respektive uppdrag
Energiservice levererar underhållstjänster till företag inom vind, vatten, värme, industri och elnät. Deras kärnkompetens finns inom vatten- och vindkraftsanläggningar. I företagets tjänsteportfölj finns allt från totalt underhållsansvar till dammövervakning, elinstallation och vibrationsanalys. Energiservice har idag mer än 160 medarbetare. Verksamheten finns i Västerbotten och Norrbotten, men de har även uppdrag söderut och i Europa. Huvudkontoret ligger i Skellefteå och dessutom har Energiservice kontor i Finnfors, Norsjö, Malå, Arjeplog, Umeå och Örnsköldsvik.
– Vi ser en mycket positiv utveckling för Energiservice och de har också anställt flera personer efter starten, säger Alf Marklund.
Han konstaterar att ett kommunägt bolag har begränsade möjligheter att ta in externa kunder.
– En annan ägarkonstellation skulle kunna skapa förutsättningar för Energiservice att ta ytterligare en del av en extern marknad och därmed både trygga arbetstillfällen och skapa nya, menar Alf Marklund.
Han berättar att det för närvarande inte är på gång någon process som går ut på att sälja Energiservice.
– Däremot har vi öppnat upp för möjligheten att ta in en eller flera partners i Energiservice. Men detta kommer bara att ske om det värnar arbetstillfällen och om huvudkontoret blir kvar i Skellefteå, förklarar Alf Marklund.
– Om privata partners blir huvudägare till Energiservice hur kan man då vara säker på att huvudkontoret finns i Skellefteå, frågar sig Kurt-Lennart Lindström.
Kommunstyrelsens ordförande Lorens Burman (S) betonar vikten av att om det kommer in ytterligare en delägare i Energiservice så måste det vara en mycket seriös partner.
– Här handlar det inte om någon form av outsourcing utan vi ska se till att behålla och värna den kompetens som finns inom Skellefteå Kraft. Det kommer att hända mycket på energifronten i Skellefteå under de närmaste åren och vi behöver förmodligen fylla på med mer kompetens inom det här området, säger han.
Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) känner sig trygg med den inriktning som kraftverksstyrelsen tagit när det gäller Energiservice.
– Vår inställning är att den här typen av verksamhet ska drivas på affärsmässiga grunder, säger han.
Kurt-Lennart Lindström är mycket tveksam till att andra intressenter ska köpa Energiservice.
– Den dag Energiservice ägs av privata aktörer måste Elnät upphandla alla jobb. I en fri konkurrens med andra kommer största delen av jobben att hamna hos andra än hos Energiservice. Jobb för 100-tals miljoner kommer troligen att utföras av nationella eller internationella aktörer, säger han.
Kurt-Lennart lyfter även fram att om andra svenska eller utländska företag utför större delen av jobben åt Elnät så minskar skatteintäkterna i Skellefteå. Dessutom befarar han högre kostnad och lägre kvalitet om många nya aktörer utför jobben.
– Det blir helt enkelt en katastrof för Elnät om all kompetens hamnar utanför Elnät. Att en väl fungerande organisation slås sönder innebär att erfarenhet som är oersättlig försvinner. Elnät har i 100 år försett skelleftebor med jobb och vi garanterar 100 år till om vi får fortsätta med egen personal även för utförandet, säger Kurt-Lennart Lindström och inflikar att många av medarbetarna på Elnät mår dåligt av den osäkra situationen som nu uppstått.
Conny Sandström (C), vice ordförande i Skellefteå Krafts styrelse, har full förståelse för den oro som nyordningen innebär för medarbetarna.
– Alla förändringars skapar oro. En del ser fram emot nya utmaningar medan andra vill behålla det man har sedan tidigare. Därför är det viktigt att genomföra förändringars av det här slaget ganska snabbt, menar han.