På Skellefteå kommuns morgonmöte i fredags stod besöksnäringen i fokus. Till hösten kommer en ny vintersatsning att genomföras på den spanska marknaden. Då ska lokala entreprenörer inom besöksnäringen i Skellefteå samarbeta med den trendiga reseproducenten Pangea i Madrid.
I samband med att vintersimmet i Skellefteå arrangerades i februari kom ett team från Pangea på besök. – De hade också med ett lag i stafetten i vintersim och blev mycket entusiastiska över den kyliga upplevelsen, berättar Bo Wikström, ansvarig för Visit Skellefteås Convention bureau.
Spanjorerna fick bland annat köra skoter, besöka Svansele vildmarkscenter, gå på havet, åka hundspann, vandra med snöskor och stifta bekantskap med den lokala matkulturen. – Utifrån deras erfarenheter bygger vi nu ett upplevelsepaket, Pangea Ice Challenge, som ska lanseras i Madrid i oktober, säger Peter Lundström från Swenature AB i Skellefteå som står för paketeringen.
I samband med Pangeas besök i vintras följde filmaren Johannes Holmlund dem i spåren och detta ska bli en 15 minuter lång minidokumentärfilm om vad man kan uppleva i Skellefteå. – Den kommer att ha premiär i samband med den spanska lanseringen, berättar Ted Logardt, kommunikationsansvarig vid Visit Skellefteå.
Bo Wikström betonar att samma typ av vinterpaketpaket också kommer att erbjudas till andra researrangörer.
Visit Skellefteås vd Maria Broman berättade om projektet Destination Capacity Building som startade i juni 2015 och som ska pågå till årsskiftet 2017/2018. Här står entreprenörer inom besöksnäringen som vill satsa på export i fokus. – Nu omsätter besöksnäringen 900 miljoner kronor i Skellefteå. Målet med projektet är att vi ska öka den med 100 miljoner och komma över miljardstrecket, säger hon.
En annan ny satsning inom besöksnäringen presenterades också på mötet. Det var Skellefteå Adventure Park i Varuträsk som Norran berättade om i fredagens tidning. Pär och Johanna Hellström, som producerar Svedjan ost, fanns också på plats för att berätta om sin verksamhet. – Vi hoppas i framtiden kunna skapa ett ostlager där vi kan ta emot besökare, berättar Johanna.
Nästa morgonmöte genomförs den 16 juni. Då kommer industrimannen Carl Bennet på besök och ämnet är företagsförlagd gymnasieutbildning som är hans käpphäst.