Maj-Britt Östlund i Byske blev bestulen på smycken och kontokort. Men trots hemförsäkring vill försäkringsbolaget inte betala ut ersättning. Orsaken: hon har hemtjänst.
Det var för ungefär ett halvår sedan som 86-åriga Maj-Britt och hennes anhöriga märkte att både plånbok och smycken hade försvunnit från hennes lägenhet i ett trygghetsboende. – Personen måste ha vetat var den skulle leta, för det var inte sökt i lägenheten, säger dottern Anna-Karin Eriksson.
På det stulna bankkortet plockades senare 2 000 kronor ut i Arvidsjaur. Stölden polisanmäldes.
– Hon hade en hemförsäkring i Moderna försäkringar och vi gjorde alla formaliteter och skickade in, säger hennes dotter Anna-Karin Eriksson.
Pengarna fick Maj-Britt direkt tillbaka från banken, men smyckena var fortfarande borta.
Snart fick de besked om att hemförsäkringen inte gällde. Maj-Britt hade nämligen hemtjänst och till dem hade hon lämnat en nyckel. Den förvaras visserligen i ett nyckelskåp, men nyckeln som personalen har till skåpet har hon ingen kontroll över. – Det blev en chock. Vi kontaktade konsumentrådgivningen och Konsumenternas försäkringsbyrå och fick veta att man bara får täckning av vissa försäkringsbolag när man har hemtjänst, säger Anna-Karin Eriksson.
Efter det kontaktade de kommunen eftersom de inte fått någon upplysning om detta. Först fick de besked att de skulle bli skadelösa. Ärendet lämnades till en annan chef som ringde upp och förklarade att kommunen inte har något ansvar för det inträffade så länge polisen inte har någon skyldig – som dessutom jobbar för kommunen.
– Vi upplevde det så nonchalant och ville ha alla svar skriftligt, men då var han tvungen att lämna det till sin chef, säger Anna-Karin Eriksson.
Till slut fick de samma besked skriftligen från förvaltningschef Staffan Näslund.
De har fått veta att informationen om försäkringar ska finnas i Maj-Britts pärm där hennes genomförandeplan också skulle finnas.
– Men det har aldrig funnits någon sådan pärm hos henne. Drygt två månader efter stölden ringde hennes kontaktperson och meddelade att nu hade de ställt in planen i lägenheten. Den ska göras i samråd med brukare, anhöriga och kontaktperson, men vi har inte varit med, säger Anna-Karin.
Detta efter att hon hade haft hemtjänst i ett par år. Men Anna-Karin kunde konstatera att det inte fanns några uppgifter om hemförsäkringen i pärmen.
– Inte ens hemtjänstpersonalen på plats har blivit informerad och de visste inte om att hjälp från kommunen via hemtjänsten innebär ganska långtgående begränsningar av hemförsäkringars giltighet hos många försäkringsbolag, säger hon.
De blev istället hänvisade till kundtjänst och kommunens hemsida av tjänstemän inom äldreomsorgen.
– Det fanns ingen broschyr i kundtjänst, de plockade fram en ur ett förråd. Den har heller aldrig lämnats till eller funnits hos Maj-Britt, säger Anna-Karin.
De har även sökt på hemsidan utan framgång, så även undertecknad. Däremot finns en broschyr; Nyckelhantering i hemtjänsten. Där står att ”Din nyckel förvaras säkert”.
– Hur ska en gammal demenssjuk person kunna få tag på informationen? Dessutom måste ju någon tala om för en vad man ska leta efter, säger Anna-Karin Eriksson.
Hon skickar information som visar att exempelvis Göteborgs stad och dess försäkringsbolag har lättillgänglig information om försäkringsvillkoren på sina hemsidor.
Det är inte första gången en åldring drabbas av stöld, påpekar hon.
– I det här fallet handlade det inte om jättehöga värden som försvann, men jag tänker på andra som bor hemma ensamma, kanske i hus med mycket saker och tror att de är försäkrade vid stöld. Det är nog inte bara vi som inte känner till det, säger Anna-Karin Eriksson.
– Som kommunmedborgare blir man besviken över att behandlas så nonchalant av kommunen då deras information är så bristfällig, tillägger hon.
De anhöriga anser att då ingen information har lämnats om inskränkningar av försäkringsbolagens ansvar då man lämnar över nyckeln till kommunens hemtjänst, anser de att kommunen har ett moraliskt ansvar att hålla brukare skadelösa vid stöld.
Polisen har meddelat att förundersökningen är nedlagd. Anna-Karin Eriksson konstaterar att det blir svårt att få ersättning så länge de inte hittar någon skyldig.
– Hela denna historia borde vara så pinsam för de tjänstemän och politiker som varit inblandade att en ursäkt och kontakt med den drabbade och närmast anhöriga borde vara självklar, säger hon.
”Socialkontoret ersätter inte brottsliga handlingar såsom stöld.” Det meddelar socialchef Staffan Näslund i ett brev till de anhöriga. ”Detta gäller oavsett om gärningsmannen är anställd hos socialkontoret eller ej. Det är polisens uppgift att utreda brott och det är gärningsmannen som i domstol kan bli skadeståndsskyldig”, fortsätter han.
Han poängterar att försäkringsbolagens villkor för hemförsäkringar ser olika ut.
”Det är inte socialkontorets uppgift, eller skyldighet, att informera kring privata hemförsäkringar. Socialkontoret kan inte heller ta något ansvar för att försäkringstagaren har läst, eller förstått, sina försäkringsvillkor.”
Han skriver även att socialkontoret inte kan garantera att deras broschyrer alltid når alla personer som har hemtjänst eller att de läses.
När Norran ringer upp honom för en intervju är han fåordig och vill helst avsluta samtalet så fort som möjligt.
– Vad jag förstår är det inget som pekar mot hemtjänsten. Dörren kan ha varit olåst, säger han när undertecknad förklarar bakgrunden. Han kan inte svara på om han anser att de har informerat tillräckligt om hemförsäkringen eller vilka rutiner de har och ber att få återkomma.
I ett mejl skriver han senare samma dag:
”Det är väldigt tråkigt när någon människa utsätts för brott, exempelvis stöld, inte minst i den egna bostaden. Viktigt att brott alltid anmäls till polisen och att det görs en rättslig prövning.”
När det gäller frågan om de har informerat tillräckligt svarar han:
”Vår självklara ambition är att alltid informera inför insats om hemtjänst och hur den kommer att läggas upp. I vår broschyr ”Hemtjänst – till dej som snart ska få socialt stöd och omsorg i hemmet” finns ett textavsnitt om vikten av att se över sitt försäkringsskydd. Informationen och broschyren ska ges av biståndsbedömare i samband med ansökan om hemtjänstinsats.”
På frågan om att pärmen med genomförandeplanen saknades svarar han att de satt särskilt fokus på att utveckla genomförandeplanerna under 2015. Men han kommenterar inte om man har lämnat ut information till Maj-Britt Östlund eller om informationen om hemförsäkringen ska finnas i genomförandeplanen.
Mejlet avslutas med ett löfte:
”Vi kommer att se över och komplettera vår information på vår hemsida och att information om vikten av att se över sitt försäkringsskydd, lämnas till den enskilde. Information är alltid ett utvecklingsområde för oss.”
”Det kan givetvis vara svårt för enskilda försäkringstagare att på förhand innan skadan inträffar, veta vilket skydd de har behov av.” Det skriver Moderna försäkringar i ett mejl till Norran på frågan om de informerar svaga grupper nog tydligt. Enligt Katarina Weckström, chef egendom och resa inom försäkringsbolaget stämmer det att de inte har något avsnitt i hemförsäkringen som tar hänsyn till fall som handlar om stöld i hemmet hos personer i beroendeställning. Varför har Moderna försäkringar valt bort att skriva in speciella villkor i hemförsäkringen just för dessa svaga grupper?
”Vi tittar ständigt på hur vi kan utveckla våra produkter till det bättre och eftersom frågor av den här karaktären har blivit mer aktuella så vi kommer framöver att titta specifikt på just detta. Men för tillfället finns motsvarande skydd i vår allriskförsäkring och vi rekommenderar därför personer i beroendeställning att teckna just detta. Det centrala är att samtliga bolag i princip har samma innehåll i försäkringarna även om formuleringarna i villkoren kan skilja”, svarar Katarina Weckström.
Hon tillägger: ”Att de försäkringsbolag som har ett sådant åtagande i sitt grundskydd också har kravet om att det ska vara fråga om en stöld i bostaden. För att skadan då ska kunna ersättas gäller samma beviskrav som annars vid stöld, även om rekvisitet om att någon olovligen ska ha tagit sig in i bostaden inte gäller i dessa fall.”
Och menar att det inte garanterar att man får ersättning bara för att man har en viss försäkring.
Enligt Katarina Weckström ska Moderna försäkringar även informera i sina försäkringsbrev om de ser att en kund saknar tilläggsförsäkringar.
Länsförsäkringar resonerar på annat sätt. I deras hemförsäkringsvillkor står att: ”Har du stöd i bostaden enligt socialtjänstlagen eller får insatser i bostaden enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade eller får hemsjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen, gäller försäkringen vid stöld i bostaden även om gärningsmannen inte tagit sig in olovligen.”
”Vi har valt att ta med denna del i vårt villkor för att det är en utsatt grupp som måste lämna ifrån sig sina nycklar för att få hemhjälp eller vård då tillgängligheten till deras bostäder är viktig för att trygga dessa personers säkerhet och vårdbehov”, meddelar Göran Karmehag, marknadschef vid Länsförsäkringar. Kommunerna har ett stort ansvar att informera sina kunder om försäkringsskyddet när det gäller stöld. Det anser Peter Stark, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå.
Tidigare ersattes inte så kallad öppen stöld av försäkringsbolagen. Det kunde gälla hemtjänst men även de som frivilligt släpper in hantverkare eller städhjälp i sitt hem. För att få ersättning vid stöld krävdes att någon obehörig tagit sig in med nyckel eller att det fanns spår av inbrott.
– Men de senaste åren har några försäkringsbolag insett att de behöver göra något för de svagare grupperna, säger Peter Stark.
Det kan handla om äldre och funktionshindrade som fått boenden eller stöd via socialtjänstlagar där fler har möjlighet att vårda och hjälpa till och därmed har tillgång till exempelvis nycklar och bostäder.
Enligt Peter Stark finns det här skyddet i villkoren för hemförsäkringar hos Folksam, Länsförsäkringar, IF och Vardia.
– Övriga bolag hänvisar till att man tecknar en allrisk eller en ”storförsäkring” där allrisk redan ingår, men vi anser att försäkringstagarna tas bättre om hand om detta är reglerat i villkoren för hemförsäkringen, säger han.
Hans tips till dem som har hemförsäkringar eller bor på vårdhem är att kontrollera om skyddet finns och om det inte gör det byta bolag till dem som har det extra skyddet.
– I andra hand se till att ha en allriskförsäkring som komplement, men den försäkringen har samtidigt begränsning i att stölden ska vara ”plötslig och oförutsedd” samt maxbelopp på mellan 50 000 och 100 000 kronor, säger han.
Peter Stark anser att kommun eller andra som erbjuder hemtjänst eller boenden borde ha ett stort ansvar att informera sina kunder om att de bör se över försäkringsskyddet.
– Hemförsäkringen är så nära en socialförsäkring man kan komma. Den innehåller väldigt viktiga skydd som är grundläggande. Samhället har redan tidigare överlåtit till privata försäkringsbolag att stå för det mesta av rättsskyddet. Därför borde kommunen informera om stöldmomentet i hemförsäkringen för personer med någon form av stöd, säger Peter Stark.
Ulrika Andersson