Det visar en ny rapport från Swemin, branschorganisationen för gruvor mineral- och metallproducenter i Sverige, där det görs en uppföljning som granskar den tid det funnits rapporterad statistik, det vill säga från 1940-talet.
Olycksfallsfrekvensen för 2016 var 5,5 olyckor per miljoner arbetade timmar. 1980 var risken tio gånger högre att råka ut för ett olycksfall som gjorde att den anställde behövde vara hemma minst en dag.
Olycksfallsutvecklingen inom gruvindustrin har alltså minskat från drygt 50 olyckor per miljoner arbetade timmar i början av 1980 till 5,5 olyckor per miljoner arbetade timmar 2016.
– Vi har teknikutvecklingen och automatiseringen att tacka för mycket. De farligaste momenten har helt enkelt försvunnit ur produktionen, säger Cecilia Andersson, arbetsmiljöexpert, Swemin på organisationens hemsida.
Säkerhetskultur
Hon betonar att det också i grunden finns en förändring av säkerhetskulturen hos företagen. Dessutom finns det en samverkan i branschen för att göra verksamheterna säkrare där chefer, medarbetare, fack, myndigheter och forskare möts.
Av inrapporteringen 2016 då olycksfallet innebar frånvaro visar det sig att snubbel- och halkolyckor är vanligast oh skada av egen hanterat föremål kom på andra plats.