Företaget GreenExergy i Skellefteå startades 2009 med inriktningen att ta tillvara och vidareutveckla den kunskap Skellefteå Kraft byggt upp kring bioenergiområdet. Idag har företaget ett betydligt bredare koncept.
– Vi är nio anställda och siktar mot att bli 15, berättar företagets vd Maria Nilsson.
GreenExergy bildades av Skellefteå Kraft och Outotec tillsammans med Nordtherm, Sparbanksstiftelsen Norrlands riskkapitalstiftelse och GreenGold Investment Group.
– Skellefteå Kraft hade fått en förfrågan från Italien om att leverera ett bioenergikombinat och det hade de svårt att få in i sin ordinarie verksamhet. Så startade det hela. Något bioenergikombinat blev det inte eftersom marknaden störtdök men GreenExergy rullar vidare, säger Maria Nilsson.
2010 övertog GreenExergy personalen vid Epsilons kontor i Skellefteå. Avsikten med detta var att säkra nyckelkompetens inom bland annat bioenergiområdet och att kunna utveckla verksamheten inom både detta och närliggande områden.
Sedan dess har företaget genomfört många projekt, både åt ägarna och åt andra kunder. Profilen mot energisektorn med både bioenergi och vattenkraft, samt mot processindustrin har blivit ännu tydligare.
För Boliden bidrog de i samband med bygget av ett nytt E-kaldoverk med konstruktion för anpassning av energicentralen.
– Projektet innebar ett bättre utnyttjande av spillvärmen som genererades vid den utökade produktionen, berättar Christer Larsson, projektchef vid GreenExergy.
På uppdrag av Skellefteå Kraft har de levererat konsulttjänster till ombyggnaden av Bruksfors vattenkraftstation i Rickleån – Robertsfors.
– Syftet med projektet var att utveckla och demonstrera en miljövänlig lösning för småskalig vattenkraft där grön energi produceras, fiskvandringen underlättas och smarta lösningar tas fram för att ge låga kostnader både avseende investering och underhåll, säger Christer Larsson.
GreenExergy medverkar nu i ett nytt projekt inom hållbara transporter i Skellefteå.
– I projektet ingår att ta fram en strategi för införande och användning av hållbara och långsiktiga vägval för transporter och fossilfria drivmedel, berättar Maria Nilsson.
I anslutning till biogasanläggningen på Tuvan driver Outotec en demoanläggning med världsunik teknik för att torka avloppsslam, som Norran Affärsliv tidigare berättat om. Slammet kan då återanvändas som bränsle och helt giftfritt gödningsmedel.
Vid utvecklingen av torkprocessen i demoanläggningen har Outotec tagit del av erfarenheter från biopelletstillverkningen hos Skellefteå Kraft. När det gäller överföringen av kunskapen från den samarbetar Outotec med GreenExergy.
– Det är ett riktigt spännande projekt som kan få stor betydelse i hela världen, avslutar Maria Nilsson.