Två kockar från Grekland visar vad de går för i Skellefteå. ”Det känns otroligt spännande.” säger Patrik Nordkvist, hotelldirektör på Scandic.
Norran har tidigare berättat om bristen på utbildade kockar i landet. För att motverka kompetensbristen i branschen har man tittat utanför Sveriges gränser, bland annat mot det ekonomiskt krisdrabbade Grekland. – Redan inför landningen i Stockholm blev jag förundrad, säger George Stamatakis, 34, och beskriver utsikten från planet.
Han har tidigare bland annat arbetat som kock på Kreta och i Österrike. Under onsdag förmiddag fick han kliva in i köket på Scandic i Skellefteå. Patrik Nordkvist, hotelldirektör, säger att de även tidigare sökt kockar utanför Sveriges gränser, bland annat i Österbotten.
– Då har vi inte fått napp. Branschen växer och målet är att ta in 150 till 200 kockar i landet, en sådan brist har vi, säger han.
Under onsdagskvällen anlände också Mando Bilia, 34, från värmen i Aten. Även hon har lång arbetserfarenhet inom branschen. Både hon och George fick en rundtur på stadshotellet under torsdagen.
– Det känns jätteroligt att de kommer. Vi tror att de kan tillföra mycket, säger Sabina Jonsson, hotellchef på Quality Hotell Skellefteå Stadshotell.
Mando säger att det inte går någon nöd på henne i Grekland. Hon har ett hem och två jobb, men hon är orolig för hur läget kommer att utvecklas.
– Det här är en chans för en mig och min åttaårige son att få ett bättre liv i framtiden, säger hon.
George hoppas också på att få flytta. Han beskriver en mer dyster bild av läget än Mando.
– Även om du konkurrensmässigt befinner dig på toppen är det inte lätt. De som har jobb arbetar väldigt hårt, och för mindre lön än vad de fått tidigare. Tjänar du lite pengar tar dessutom staten det mesta, säger han.
– Vi träffar kommunens inflyttningsservice på fredag, säger Joseph Karamboti, Euresrådgivare som har rest runt för att erbjuda kockar möjligheten att komma och jobba i Sverige.
Han har varit i kontakt med olika aktörer i Skellefteå och upplever en viss skepsis när det kommer till att anställa utlandsfödda.
– Det är bra att de får komma hit och visa vad de går för, säger han. Senast den 5 oktober reste Joseph Karambotis arbetsförmedlingen i Skellefteå, till Grekland med hopp om att hitta kockar till de svenska restaurangerna. – Det är tack vare den resan som det har kommit två kockar nu, säger han.
Eures – European Employment Services – är ett nätverk där medlemsländerna samarbetar med rekrytering över gränserna. Totalt ingår 31 länder i samarbetet. Den ökade rörelsefriheten kan motverka obalans på arbetsmarknaden och underlätta rekrytering till bristyrken.
I september 2015 presenterades också snabbspåret för kockar. Initiativet är en gemensam insats av Hotell- och restaurangfacket, Visita och arbetsförmedlingen
Snabbspåret innebär att nyanlända med yrkeserfarenhet kan validera sina kunskaper på sitt modersmål – och erbjudas anställning desto snabbare.
– Bara här i Skellefteå behöver vi rekrytera mellan 15 och 20 kockar, säger Joseph.
Jonas Nilsson