Riksbanken flaggar nu för risken att folk glömmer bort att de har många gamla mynt hemma som blir ogiltiga till sommaren.
För drygt två månader sedan påbörjades ett myntutbyte. Det har resulterat i att Riksbanken fått in mynt till ett värde av 378 miljoner kronor.
Vid halvårsskiftet 2017 blir alla av dagens äldre mynt utom 10-kronan ogiltiga som betalningsmedel. Trots det finns 2,4 miljarder kronor i småmynt ,1-, 2- och 5-kronor, kvar ute i ruljans, enligt Riksbankens bedömning.
En nyligen gjord undersökning av Kantar Sifo visar att hushållen i genomsnitt har 514 kronor i mynt. De flesta mynten finns i burkar, sparbössor, plånböcker och i bilen.
– Det är hög tid att redan nu börja göra sig av med de gamla mynt man har, för efter sommaren är de helt värdelösa. Om man väntar för länge kan det bli problem för bank och handel att ta emot mynten. Enklast är att handla för mynten, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken i ett pressmeddelande.
En sak är dock värd att notera. Är mynten äldre kan de ha ett silvervärde som överstiger myntets nominella värde.