Hon är en av de 21 kvinnliga företagare i Västerbotten som har dokumenterats. Kulturjournalisten Maria Broberg från Sorsele har gjort intervjuerna. Tanken är att kvinnornas reflektioner kring sina företag, sina drivkrafter och eventuella fördelar/nackelar med att vara kvinna och företagare ska kunna användas i forskning.
Intervjuerna är mellan 20 och 60 minuter långa.
I ett arrangemang i Nordanå, Skellefteå, visades i dag några glimtar från filmerna. Intresset var dock skralt, endast fem besökare mötte upp.
- Vi hade bland annat skickat inbjudningar via företagarnas organisationer, säger Gunilla Wikström på företagsarkivet, som driver projektet.
En som intrvjuats är Greta Granström, Robertsfors. Hon drev för länge sedan en manufakturaffär i samhället. Hon berättade bland annat hur stora krav på service det fanns, bland annat skulle kläder ofta sys om för att passa bäraren. Att fålla kjolar var ett vanligt uppdrag.
Aina Jonsson, renägare från Ammarnäs, sade att allt inte är bättre nu när det gäller jämställdhet. Förr var både kvinnor och män med i renskötseln. Men nu är lönsamheten låg och den ena i familjen måste ta ett annat jobb. Det blir oftast kvinnan, eftersom renskötseln blivit för tung rent fysiskt sedan man började använda snöskotrar och fyrhjulingar.
Fem företagare från Skellefteå har variy intervjuade; Annika Marklund, Allin Wood, Carolina Dahlberg, Kallholmen, Anki Lundberg, Nordic Light och Ann Lindström/Carina Wallmark, Immun.se
- Alla är inte aktiva företagare, påpekade Maria Boberg. Närmare hälften har slutat, främst för att de pensionerats.
Inga nybörjare var intervjuade, utan alla har tio års erfarenhet eller mer från företagandet.