Så här ligger kommunerna i Norrans spridningsområde till i rankingen av Sveriges 290 kommuner
Norsjö 183 +19
Arjeplog 185 +28
Robertsfors 192 -31
Skellefteå 230 +11
Malå 231+31
Arvidsjaur 279+6
– Vi är jätteglada för förbättringen även om jag hade hoppats att vi skulle ta ännu fler placeringar. Jag tror att vårt långsiktiga arbete med att förbättra näringslivsklimatet vilket poängteras i vårt näringslivspolitiska program ger resultat. Vi är också i full färd med att utbilda kommunanställda som möter folk från näringslivet i sitt arbete, kommenterar Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.
Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå, tycker också att det är positivt med förbättringen.
– Men sett i ett tioårsperspektiv bakåt är det fortfarande en negativ utveckling. Det är mycket viktigt att vi tar frågorna kring näringslivsutvecklingen på största allvar. Vi har vårt näringslivspolitiska program som är bra, även om vi hade velat gå längre när det gäller konkurrensfrågorna. Nu vill det till att den socialdemokratiska majoriteten visar mer handlingskraft än vad de gjort hittills för att genomföra programmet, säger Andreas Löwenhöök.
Norsjö kommun ligger nu bäst till av alla kommuner i Norrans spridningsområde när det gäller företagsklimatet.
– Det är jätteroligt med den positiva utvecklingen. Mest glad blir jag över att se att vi får ett betydligt bättre betyg än tidigare när det gäller attitydfrågorna. Det har vi lagt ner mycket krut på. Bland annat har vi fått till stånd ett bra samarbete mellan skolan och näringslivet. Just idag behandlar kommunstyrelsen ett förslag till en strategi när det gäller att förbättra företagsklimatet i kommunen, berättar Eleonore Hedman, tillväxtchef i Norsjö kommun.
Karina Folkesson, regionchef för Svenskt Näringsliv Skellefteå/Umeå, tycker att kommunerna i norra länsdelen noggrant ska studera hur de kommuner i Västerbotten som ligger bland de 100 bästa i Sverige arbetar.
– Långsiktigheten är A och O. När det gäller Malå har de under lång tid varit en jojokommun i rankingen vilket visar på att de behöver arbeta mer långsiktigt. Norsjö verkar vara på G och speciellt ser man att de blivit bättre på sin kommunikation med företagen. I Skellefteå har det hänt mycket positivt under det senaste åren med försäljning av kommunala fastigheter och annat, men det tar lång tid att vända en skuta. I Robertsfors, som jag alldeles nyss besökte, är de förvånade över resultatet och är beredda att ta krafttag för att få till stånd en förbättring, säger Karina Folkesson.
Länslistan i årets företagsranking
1. Nordmaling
2. Sorsele
3. Bjurholm
4. Vännäs
5. Storuman
6. Umeå
7. Norsjö
8. Robertsfors
9. Vindeln
10. Skellefteå
11. Malå
12. Dorotea
13. Lycksele
14. Åsele
15. Vilhelmina
I årets undersökning är det fler kommuner som får bättre betyg än som får sämre.
– Konkurrensen mellan kommuner som vill klättra i rankingen har hårdnat. Det är naturligtvis positivt för företagsklimatet. Men tyvärr blir företagen samtidigt alltmer missnöjda med det nationella företagsklimatet som i år får det lägsta betyget någonsin. Det är en varningssignal som regeringen bör ta på stort allvar, säger Carola Lemne, Svenskt Näringslivs vd i ett pressmeddelande.
Årets rankingraket är Älvdalens kommun i Dalarna som avancerar 96 placeringar till plats 108.
– Älvdalen har arbetat för att etablera en konstruktiv dialog mellan företagare och kommun. Det är ett arbetssätt som näringslivet upplever som företagarvänligt och som har gett goda resultat, konstaterar Carola Lemne.
För tionde året i rad tar Solna hem topplaceringen, i år tätt följd av Sollentuna och Nacka. Den kommun som tappar flest placeringar på rankinglistan är Älvsbyn, som faller från plats 98 i fjol till plats 204 i år. Sist av 290 kommuner kommer Pajala.