Det går inte fort. Speciellt inte om du frågar Pär Lundberg, vd på Argentum Miljö och Kemikalier i Skellefteå. I hans ögon går det väldigt segt att strama upp reglerna kring kemikalieanvändningen.
Hans företag tillhandahåller konsulter som hjälper företag ordna upp sin verksamhet när det gäller miljöregler som ska följas. Genom systerbolagen som arbetar med programmering kan man även erbjuda datasystem som strukturerar upp arbetet kring kemikalierna.
Pratar i egen sak
Så visst pratar han i egen sak när han menar att det går segt att strama upp reglerna. Gick det fortare skulle han och hans kollegor ha ännu mer att göra, mer än de redan har. Men hans engagemang är genuint, han vill verkligen skapa en bättre miljö och bättre kemikalier.
Och det är då han till sin glädje märker att de företag som väljer att satsa på miljöfrågan, att gå i bräschen, har mycket att vinna. Ett exempel är en av Argentums kunder Husqvarna som gick in för sin miljösatsning fullt ut.
– De ville avgifta hela sin produktion. Till sina åkgräsklippare kunde de välja farliga färger och snälla färger, farliga oljor och snälla oljor. Med delvis vår hjälp kunde de presentera en slutprodukt med bättre prestanda, en bättre fabrik som var snällare mot personalen och en grön produktionslinje. Som ett resultat kunde de se en kraftig värdeökning på aktierna, säger Pär Lundberg.
Lista upp sina kemikalier
Argentums produktionschef Helena Lundquist menar att det även blivit ett konkurrensmedel att vara den miljövänliga partnern.
– Trafikverket har lärt sig en del sedan problemen med Hallandsåsen för 15 år sedan. Nu måste entreprenörer redan inför upphandlingen lista upp vilka kemikalier man använder, säger hon.
Säljer mer
Sådana exempel kommer säkert att tas upp på den internationella konferens, Chemical Management Summit, som Argentum anordnar 2014. Det blir en upprepning av en konferens som man gjorde 2011 då runt 120 personer från norra Europa kom för att delta.
– Temat är ”Det goda exemplet vinner”. Många med ansvar inom marknad och försäljning är med för att lära sig hur de säljer mer genom att bli bättre miljömässigt, berättar Pär Lundberg.
Kemikalier i blodet
Pär Lundberg vill också rekommendera en film, en dokumentär av den svenske filmregissören Stefan Jarl. Han inleder filmen med att berätta: ”Varje människa har idag flera hundra kemikalier i sitt blod. De ska inte vara där. Jag bestämmer mig för att ta reda på vilka dessa kemikalier är – och vad de gör med oss.” Här kan ni se den första delen av två.