Fullmatad livsmedelsmässa i Skellefteå

I tisdags genomförde LRF i samarbete med Ica mässan Lokala Affärer i Skellefteå. På Brygg cc möttes under några intensiva timmar företag som erbjuder lokalproducerat livsmedel och Ica-handlare.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-02-21 19:13

Bastuträsk Charkuteri och Burträskbygdens Kött representeras på mässan av Johan Bellgran och Sara Andersson.

– Vi finns redan i många Ica-butiker men här passar vi på att puffa för några nya produkter som vår lufttorkade karré och våra salamikorvar. Jag går runt en hel del och träffar andra lokala producenter som snarare är våra kollegor än våra konkurrenter, säger Johan Bellgran, affärsrådgivare för båda företagen.

Ett företag i samma bransch som Bastuträsk Charkuteri samarbetar med är Piteortens Chark.

– Detta bland annat kring inköp av råvaror, berättar Johan.

– Vi har precis tagit i bruk en ny bergvärmeanläggning och den har Adam Wikström från Bastuträsk Charkuteri hjälpt oss med, inflikar Lars Hurtig, delägare i och försäljningschef för Piteortens Chark.

Svedjan Ost, som i helgen prisades rejält vid Ostfestivalen i Stockholm, finns också på plats.

– Bland Ica-handlarna i Skellefteå är vi väl kända men här har vi nu fått kontakt med Ica-handlare i övriga delar av länet och i Norrbotten, berättar Pär Hellström, vd för och ostmästare vid Svedjan Ost.

Sara Hedlund, säljchef för Ica Supermarket i Lycksele, är en av dem som provsmakar Svedjans Gårdsost.

– Den här var riktigt god, säger Sara och berättar att den nu kommer att tas in i butikens sortiment.

– Jag gilladeKågekakan som vi också ska satsa på. Den här typen av mässa är mycket värdefull för oss eftersom vi får en chans att möta så många producenter på en och samma gång, fortsätter hon.

Hanna Westerlund, som sedan sommaren 2016 är delägare och vd för Kåge Tunnbröd, har på mässan gjort flera viktiga möten, förutom det med Sara Hedlund.

– Bland annat har jag fått en helt ny kontakt i Boden.

Hanna berättar att hon nu håller på att se över hela produktsortimentet och produkternas förpackningar.

– Viktigt för oss är också att bli mer effektiva i produktionen, säger hon.

Mats Calla, som driver ICA Supermarket Teg, konstaterar att det är svårt att få tag på lokalproducerat kött i umetrakten.

– Där satsar man istället mer på sina gårdsbutiker och vi får det som blir över. Det fungerar inte för oss eftersom vi behöver kontinuitet i våra leveranser. Istället köper vi en hel del kött från Norrbotten där man har en helt annan inställning till detta, säger han

Förutom utställningarna genomfördes även en marknadspanel där livsmedelsproducenterna under 15 minuter fick möjlighet att presentera sina produkter för panelen. När Norran Affärsliv kommer på besök är det Reijo Tarkkonen och Hans Granberg från Kalix Sylt som får sin produkt bedömda av panelen. I den ingår  ICA-s färskvaruchef Dan Jacobsson, kocken Stefan Eriksson, LRF:s livsmedelsstrateg Sören Persson, Peter Jonsson från ICA Kvantum i Skellefteå och tidningen Buffés chefredaktör Tony Wallin. Alla livsmedelsproducenter får feedback på sina produkter och det gäller då inte bara smaken utan även designen på förpackningen. Panelen är enig om att sylten är en riktig topprodukt och den blev också en av sex livsmedelsprodukter som valdes ut som mässans höjdare.

– Vi har tidigare genomfört liknande marknadspaneler på andra platser i landet och den här var faktiskt snäppet upp mot dem. Ett tiotal av de produkter som vi testade var helt lysande och det var mycket svårt att välja ut de allra bästa, berättar Sören Persson.

Trycket blev så stort att arrangörerna tvingats säga nej till flera livsmedelsproducenter eftersom Brygg CC inte rymde fler utställare än de 33 som nu fanns med. En lokal livsmedelsproducent från Skellefteå hörde av sig till Norran och var upprörd över att de inte blivit inbjuda.

– Vi har främst vänt oss till LRF:s medlemmar och presumtiva medlemmar och Ica har haft en egen sändlista. Tydligen har detta företag tyvärr inte funnits med på någon av dessa listor. Men när vi kör en ny mässa i Luleå i oktober ska de naturligtvis få en inbjudan, förklarar Gunnar Forsgren, företagsutvecklare vid LRF Västerbotten.

undefined
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!