Full fart i bageriet

Surströmmingen skapar högtryck i bageriet. ”Just nu skulle vi kunna jobba dygnet runt”, säger Tommy Pettersson Kåge tunnbröd.

Foto: Norran

Ekonomi, näringsliv & finans2014-08-21 11:45

Överallt ligger det ett tunt lager mjöl och ugnen ger ifrån sig en värme som inte alltid varit så lätt att handskats med under den extremt varma sommaren. Tommy Pettersson och hans tre anställda jobbar för fullt för att stilla kundernas behov. Just nu är det framför allt ljusugnsbröd som efterfrågas.

Under hela sommaren har det varit stort sug efter företagets produkter. Nu när surströmmingspremiären är här kommer en sista topp innan höstens lite mer normala efterfrågan tar vid.

– Det är roligt att jobba när det kommer in en massa turister och handlar. Då blir jag glad. Men nu ska det bli skönt med ett lite lugnare tempo innan julen tar vid, då är nästa försäljningstopp, säger Tommy Pettersson som drivit bageriet i 30 år.

Kåge tunnbröd är ett av de mindre bagerierna i landet som bakar tunnbröd, eller ljusugnsbröd som det kallas i norra Västerbotten.

– Förr fanns det jättemånga små bagerier som bakade ljusugnsbröd, säger han och förklarar att de flesta nu är borta till förmån för de större enheterna.

Däremot tror han att vinden nu vänt och fler och fler vill handla lokala produkter.

– Jag tror att det kommer att gå tillbaka till det småskaliga. Folk börjar uppskatta hantverket där inte alla bröd ser exakt lika ut. Jag ser positivt på framtiden.

I veckan hinner han inte, för då står han och bakar, men till helgen är det dags för bagaren Tommy Petterson att smaka av årets surströmming. Givetvis kommer det egna bageriets ljusugnsbröd ligga som grund till klämman.

– Jag älskar surströmming!

undefined
undefined
undefined
Bageriet. Johan Lindfors matar in brödet i ugnen.
undefined
Tunnbröd. Just nu i surströmmingstider är det ljusugnsbröd som efterfrågas mest.
undefined
Slitigt. ”Att kavla är ett av de tyngre jobben”, säger Tommy Pettersson.
undefined
Hantverk. Tack vare rullugnen, som gräddar brödet, klarar bageriet att vara rationellt, förklarar Tommy Pettersson.
undefined

Så äter Tommy sin klämma:

Surströmming. ”Mannerströms är bäst.”

Lök.

Potatis.

Dill.

Smör.

Ljusugnsbröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!