Frida och Emil har bullar i ugnen

Vanligtvis är Frida Svedberg platschef på Skellefteå lastbilsstation. Sambon Emil Johansson pluggar och jobbar extra på lastbilsstation. Numera driver de även ett bageri. Utan rädsla för logistikproblem.

Grovt lingonbröd.

Grovt lingonbröd.

Foto: Grovt lingonbröd.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-11-23 10:18

Vi passerar Bureå, Burvik och den före detta kolonin Sommargården. Sedan följer vi den vindlande vägen längre och längre in. Längst ut på Tällön hittar vi det väldoftande, nystartade företaget.

En byggnad har byggts om till ett litet, litet bageri och företagsnamnet Lilla hantverksbagerietkänns klockrent. Där står Frida Svedberg och formar surdegsbröd.

För två helger sedan körde hon och sambon Emil Johansson igång. Hon bakar olika bröd, sedan paketeras de och Emil kör ut bröden direkt till kunderna och hänger dem på dörren på lördagsmorgonen.

Marknadsföringen har i princip bara bestått av några lappar i postlådorna i Bureå och Burvik. Ändå har efterfrågan vuxit snabbt.

– Den första helgen körde jag ut 8 bröd och hade 5 stopp. Andra helgen var det 28 bröd och 17 stopp. Det är roligt att vi fått sådan effekt av det lilla. Plötsligt har vi en hel del kunder, även i stan, berättar Emil Johansson.

De är väl medvetna om att bageriet ligger lite ”knöligt” till med tanke på transporterna. Men de är utrustade med en rejäl traktor för att kunna ploga snö, och goda kunskaper i transport och logistik genom jobben på Skellefteå lastbilsstation.

På onsdag kväll blandas alla degar och sätts på jäsning i kylskåp. På fredag klockan 16.00, när Frida jobbat klart på lastbilsstation, åker hon hem och sover några timmar. Klockan 02.00 kliver hon upp och börjar grädda bröden.

– Jag gräddar små frallor sist eftersom de svalnar snabbast. Vi vill att bröden ska ha hunnit svalna innan paketering, säger hon.

Vid det här laget har även Emil vaknat och hjälper till att packa bröden. Vid femtiden på morgonen rullar han hemifrån.

– Då går jag i säng, säger Frida och ler.

Var kommer bagarintresset ifrån?

– Min mormor hade ett bageri i Västanträsk, hon bakade ljusugnsbröd. Jag har alltid varit väldigt intresserad av mat, bakverk och bröd, säger Frida.

Hon berättar att hon under en lång tid hållit ögonen öppna efter en stenugn – mest för egen del. När Frida väl fann den så började företagstanken spira också.

Det måste vara två väldigt olika jobb du har?

– Ja, det är en enorm kontrast. Mitt vanliga jobb är inte fysiskt, det är kontor, dator och logistik. Här är det precis motsatsen. Här får huvudet vila och kroppen arbeta. Det är jätteskönt att få vara i bageriet efter en dag på jobbet.

undefined
Annorlunda jobb. Jobbet som bagare känns som en skön kontrast mot jobbet på lastbilsstation.
undefined
Surdegsknäckebröd.
undefined
Målinriktad. ”Jag är jättesugen på att låta bageriet växa till något större”, säger Frida Svedberg.
undefined
Grovt lingonbröd.
undefined
Känslor. ”Exakt en sådan här degblandare hade mormor. Så jag får lite ”feeling””, säger Frida Svedberg.
undefined
Provar nytt. Emil Johansson och Frida Svedberg vågar satsa i en ny bransch.
undefined
Litet och nätt. I det lilla bageriet finns en liten stenugn och en degblandare av samma modell som Frida Svedbergs mormor hade i sitt bageri.

Frida Svedberg

Ålder: 25 år

Bor: Hus på Tällön

Intressen: Bakning, träning.

Favoritbröd: Danskt rågbröd.

Emil Johansson

Ålder: 25 år

Bor: Hus på Tällön

Intressen: Badminton, styrketräning

Favoritbröd: Surdegsknäcke

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!