Från arbetslös 17 åring i Skellefteå till framgångsrik riskkapitalraggare

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-12 19:37

På Riskkapitaldagen i Norr, som genomfördes på Folkparken i Skellefteå i onsdags var Anders Lundqvist, OssDsign, huvudtalare. Han berättade om sin framgångsrika karriär inom medicinsk teknik och läkemedel.

– Som 17-årig arbetslös fick jag en enkelbiljett från Skellefteå till Stockholm av Arbetsförmedlingen. Det var det enda de kunde erbjuda. Jag hoppas verkligen att det blivit bättre sedan dess, säger han.

Anders Lundqvist växte upp på Jägarvägen på Vitberget i Skellefteå.

– Jag och min kompis Pär Nordlund brukade jaga grodor vid tjärnen som då fanns där. På den tiden var vi väl inte direkt de snällaste gossarna, berättar han.

Någon akademisk utbildning skaffade Anders sig inte utan under tio år arbetade han i Stockholm på sjukhus, på krogen och som lärarvikare. Sedan kom han in i läkemedelsbranschen.

– På 1980-talet var det boom inom den branschen så på fyra år gick jag från säljare till att bli produktchef.

Sedan blev han internationell produktchef hos Pharmacia.

– Detta trots att min engelska låg på mellanstadienivå.

Ett av hans viktigaste uppdrag var att få Pharmacia, amerikanska UpJohn och italienska Monsanto att smälta samman till Pharmacia Corporation.

– Vi behöll då de tre huvudkontoren och etablerade ett gemensamt center i London som jag ansvarade för.

Efter några år fortsatte han och familjen sin livsfärd. Den här gången landade de i HongKong.

– Med den här typen av jobb där man reser mycket och flyttar med jämna mellanrum är det viktigt att ha en uthållig partner som också kan hitta en meningsfull sysselsättning.

Anders menar att svenskar ofta är bra på att driva verksamheter i Asien eftersom vi är så flexibla.

– Jag har sett många skräckexempel på amerikaner som tror att man kan driva företag och göra affärer på samma sätt somi USA.

Familjen började efter några år att längta tillbaka till Europa. På en middag kom han i kontakt med den italienska familjen Bracco som är verksamma inom den medicintekniska sfären. Hos dem fick Anders rollen som europachef.

Efter två år i den positionen valde familjen att flytta till Stockholm. Där var han under några år vd för ett amerikanskt medicinteknikföretag.

Under de senaste åren har han främst varit inriktad på start-up-bolag inom medicinsk teknik där han tagit in över 500 miljoner kronor i riskkapital.

Anders är nu bland annat vd för det uppsalabaserade medicinteknikföretaget OssDsign som utvecklat en ny typ av implantat med vars hjälp man kan laga skall- och ansiktsskador som tidigare inte gått att reparera

– Till detta bolag har jag tagit in 110 miljoner kronor i riskkapital. Inom kort kommer vi att lansera produkten i Europa och vi har även på gång lanseringar bland annat i USA och i Japan.

Anders Lundqvist tycker att det går bra att arbeta ihop med riskkapitalister.

– De är professionella, kan din bransch och tar plats i styrelsen, vilket både kan vara på ont och gott. Viktigt är dock att ha en oberoende ordförande som bara har företagets bästa i sikte, avslutar han.

Michael Stenmark, presenterade Arctic Game Lab som drivs gemensamt av Skellefteå, Piteå och Bodens kommun.

– På 2,5 år har sju nya spelföretag etablerats här och det pågår dessutom 12 nya spelprojekt. Det är långt mer än vad vi förväntat oss, säger Michael.

Han konstaterar att det kan uppstå svårigheter med kommunikationen mellan spelutvecklare och riskkapitalister.

– Spelutvecklarna är sällan intresserade av en exit och riskkapitalisterna har tidigare haft svårt att förstå sig på den typen av entreprenörer. Men på senare tid har de blivit bättre. I Sverige har vi tyvärr haft en syn hos riskkapitalisterna att kreatörerna är utbytbara. Men så är inte fallet utan de måste följa med på resan om det ska fungera.

Michael var nyligen på Tokyo Game Show och där kunde han se att 85 procent av alla företag satsade på virtual reality.

– Den utvecklingen går fort. När jag i somras besökte spelmässan i Köln var det bara 5 procent av företagen som visade VR-lösningar.

Camilla Lindmark är styrelseordförande i Expandera i Norrbotten AB som är ett regionalt, privat initierat riskkapitalbolag som bildades 2015.

– Bolaget ägs av 30 samhällsintresserade och engagerade entreprenörer som vill se utveckling i regionen, berättar hon.

Hittills har de investerat sju miljoner kronor i tre portföljbolag.

– Vårt mål är att investera 25 miljoner kronor inom 7-10 år.

Camilla Lindmark tycker att man borde försöka få igång ett liknande bolag i Västerbotten.

Att detta redan är på gång bekräftar Anders Hettinger kontorsområdeschef hos PwC i Skellefteå som också var dagens moderator.

Föreläste på Riskkapitaldagen i Norr gjorde även; Christian Frithiof, 8 Dudes in a Garage, Anders Sjunnesson, Pepins, Elisabeth Tand-Ringqvist, Svenska Riskkapitalföreningen och Tomas Nordström och Jimmie Ericsson, Goldtown Games.

Pwc arrangerade Riskkapitaldagen i Norr i samarbete med Stenberg Företagsrådgivning och Koverberg Consulting.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!