Pokémon Go var det som tog AR till den breda publiken första gången.
Ett annat mer vardagligt AR-exempel: En person som jobbar med en felanalys på en industri kan få hjälp av en expert på just den maskinen som sitter i ett annat land i realtid genom den existerande miljön kompletteras med element som video, grafik eller ljud.
– Det kan bli en assistent på distans. Det kan sitta expert- och guidningsstationer i andra länder och stödja med AR.
Det berättade Stig Larsson, vice vd, som tillsammans med Zohreh Ranbar, forskare, från Rise Sics Västerås, talade på en lunchföreläsning på tisdagen på The Great Northern under temat ”Smarta digitala fabriker”.
Beslutstöd
Ny teknik innebär ett förändrat beteende och många måste tänka igenom sina affärsmodeller för att se om de möjligheter förändringen innebär går att nyttja till nya produkter och tjänster. De måste kort sagt bli smartare.
Hur kan då den mer traditionella industrin jobba med sådant som händelse-, process- och kunddata?
Duon berättade bland annat om arbete hos ABB och Atlas Copco. På de företagen finns felrapporter. Om man söker i det dataflödet går det självfallet att hitta avvikelser, men vilken typ av fel gäller larmen och hur ska man göra för att säkra driften? Handlar det om en fråga som ska hamna hos underhållsavdelningen eller något som berör konstruktion av maskinen så att ärendet istället ska handläggas av utvecklingsavdelningen?
Analyserna måste bidra till att göra resultatet förståeligt och ge ett bättre beslutsstöd oavsett om det handlar om underhållstekniker eller processoperatörer.
Arrangörer var Skellefteå Science City och Arctic Game Lab.