Äldre hjärtopererade patienter drabbas ofta av delirium som är ett akut förvirringstillstånd. Helena Cleasson Lingehall, doktorand vid Umeå universitet, som kommer från Skellefteå, har studerat detta och i en avhandling hävdar hon att detta tillstånd ökar risken för att patienterna senare drabbas av demens.
Förutom sina doktorandstudier arbetar Helena Claesson Lingehall som anestesisjuksköterska på Hjärtcentrum thoraxoperation vid Norrlands universitetssjukhus Umeå.
I sin avhandling har hon studerat postoperativt delirium hos äldre patienter över 70 år som genomgått hjärtoperation. Resultaten i avhandlingen visar att av de 142 patienter som genomgick hjärtoperation drabbades 55 procent av postoperativt delirium.
Vid hembesöket ett år efter operationen kunde deltagarna som diagnostiserats med delirium i detalj beskriva sina mardrömmar, sårbarhet och skörhet under vårdtiden.
– Omvårdnadspersonalen har en central roll för att upptäcka och behandla delirium. Men kompetens och kunskaper inom alla vårdprofessioner är viktiga för att kunna förebygga, upptäcka och behandla postoperativt delirium, och därmed lindra det lidande som syndromet kan orsaka, säger Helena Claesson Lingehall.
I avhandlingen identifierar hon både bakomliggande och utlösande faktorer som utgör en ökad risk för att utveckla postoperativt delirium. Till de bakomliggande faktorerna hörde hög ålder, diabetes och magkatarr eller magsår. Utlösande faktorer var en ökad vätsketillförsel under operationen, tiden som patienten spenderat i respirator, förhöjd kroppstemperatur och förhöjd natriumkoncentration i blodet på intensivvårdsavdelningen.
– Delirium bör skattas kontinuerligt under vårdtiden och de som drabbats bör följas upp efter hemgång. Därför är viktigt att all vårdpersonal som kommer i kontakt med hjärtopererade patienter har kunskap om delirium, menar Helena Claesson Lingehall.