Forskare från Skellefteå kritiserar skuldsaneringslagen

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-04-13 11:26

Forskaren Ann-Sofie Henrikson, som kommer från Skellefteå, har analyserat konsumentskyddet mot överskuldsättning. I en ny avhandling från Umeå universitet konstaterar hon att skyddet uppvisar stora brister när det gäller möjligheten till en framgångsrik skuldsanering.

I takt med att hushållens skuldsättning ökat har också antalet hushåll med skuldproblem blivit fler. Lagstiftaren har därför vidtagit åtgärder för att stärka konsumentskyddet mot överskuldsättning.

I sin avhandling konstaterar Ann-Sofie Henrikson att arbetet med att reglera konsumentkreditmarknaden är en svår balansgång.

– Begreppet konsumentskydd indikerar att konsumenten ska skyddas mot något, men det finns ingen enhetlig definition och begreppet används för vitt skilda rättsliga insatser.

Avhandlingen visar att de rättsliga åtgärder som vidtagits i huvudsak har utgjorts av krav på information till konsumenten innan avtal ingås. Hon har sett att efterlevnaden bland kreditgivarna är mindre god och tillsynen och sanktionerna fortlöpande har behövt förstärkas utan att de eftersträvade resultaten uppnåtts.

– Konsumentskyddet har sedan den särskilda konsumentskyddslagstiftningen infördes i slutet av 1970-talet utvecklats från att skydda den enskilda konsumenten som svagare part till att i högre grad förse konsumenten med information så att denne själv ska kunna fatta beslut.

Hon menar att för de konsumenter som av någon anledning inte fullföljt kreditavtalet är konsumentskyddet svagt, trots att reglerna i vissa fall syftar till att skydda konsumenten. Av avhandlingen framgår att dessa regler i högre grad utgår från kreditgivarnas intressen att få betalt än att skydda konsumenten mot överskuldsättning.

– För många konsumenter kan skuldsanering verka vara lösningen för att komma ifrån ett liv i livslång skuldsättning. Skuldsaneringslagens högt ställda krav både på att beviljas skuldsanering, men också att klara av att genomföra den, begränsar dock den möjligheten, säger Ann-Sofie Henrikson som är  verksam som forskare och lärare vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!