Forskaren Louise Norén Lindbäck vid Umeå universitet, som har rötterna i Skellefteå, har upptäckt en ny mekanism i växtcellen som hjälper växten att känna av stressande förändringar i den yttre miljön. Dessutom kan mekanismen kommunicera dessa förändringar i växtcellen.
– I ett större perspektiv kan mina resultat bidra till att bättre förstå hur växter överlever när klimatet förändras, berättar Louise Norén Lindbäck i ett pressmeddelande.
På samma sätt som vi människor anpassar oss till väderomslag genom att byta kläder eller flytta på oss har växter också strategier för att anpassa sig till en föränderlig miljö, till exempel växlande ljustillgång. Detta gör växtcellen genom att producera speciella ”pratande” proteiner.
Vad Louise Norén Lindbäck identifierat är en ny mekanism som styrs av signalmolekyler i klorofyllsyntesen.
– Den nyfunna signalvägen är viktig både under normala förhållanden för att finjustera vilka proteiner som behövs under dagen liksom under extrema förhållanden för att skydda växten mot exempelvis för mycket ljus eller annan stress, säger Louise Norén Lindbäck.
Hon har också identifierat specifika proteiner i cellkärnan som styr aktiveringen av vissa gener som reglerar kloroplastutveckling. Dessa proteiner är särskilt viktiga för en grodd som kommer upp ur jorden och behöver justera dess metabolism till ljuset.
Louise Norén Lindbäck är utbildad till molekylärbiolog vid Umeå universitet och har utfört sina doktorandstudier vid Umeå Plant Science Centre, Institutionen för fysiologisk botanik, Umeå universitet.
Den 6 oktober försvarar hon sin avhandling.