Företagarnas VD på konferens i Skellefteå "Risk att vi får ett företagarproletariat i Sverige"

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-11-23 15:13

Företagarnas vd Günther Mårder var en av talarna på Business Development Day som i onsdags arrangerades på Folkparken i Skellefteå.

– Sverige är sämst inom OECD på att bjuda in nyanlända i arbetslivet. Många av dem väljer därför istället att starta eget för att försörja sin familj. Risken är stor att vi får ett företagarproletariat som får uppdrag främst på grund av att de håller ett lågt pris, säger han.

Günther Mårder är mycket bekymrad över de stora klyftor som håller på att uppstå mellan de som driver företag eller har ett arbete och de som står utanför arbetsmarknaden.

– Den solidaritet som präglat Sverige under de senaste 100 åren håller på att urholkas och vi riskerar att få en polarisering av samhället. Jag är inte emot klyftor i sig eftersom det måste löna sig att lägga 4-5 år på att starta ett företag, men som det nu fungerar blir klyftorna alltför stora.

Företagarnas vd är även bekymrad över den kunskapsbrist som dokumenterats hos svenska elever och studenter.

– Som en kunskapsnation är det oerhört viktigt att utbildningarna håller en hög nivå. På Chalmers i Göteborg har man genomfört samma test på studenter sedan 1970-talet och även "toppstudenterna" uppvisar sämre resultat än tidigare.

Han gör under sin föreläsning en historisk tillbakablick på hur det gick till när Sverige reste sig från att vara en "mörk" plats som människor emigrerade från till att vara ett land med en årlig tillväxt på fyra procent.

– Framgången byggde på enskilda företagare som lyckades skapa produkter som kunde exporteras i stora mängder, vilket gav stora vinster som kunde beskattas så att det svenska samhället skulle kunna utvecklas.

Att den svenska exporten nu tappar marknadsandelar av världsexporten oroar Günther.

– De senaste 15 åren har den svenska exporten till och med utvecklats sämre än världsexporten.

Han konstaterar att vi nu också kan se ett trendbrott när det gäller BNP per capita.

– Det har alltid ökat varje tioårsperiod, men för 2007-2017 kan vi bara se en liten, liten ökning.

Günther Mårder är trots allt hoppfull inför framtiden.

– Vi kan däremot inte förvänta oss att politikerna fixar det utan det är vi företagare som måste peka ut riktningen, avslutar han.

Ett annat område som behandlades under dagen var vikten av att bilda kluster. Maria Hedblom, vd för Skogstekniska klustret, där bland annat Hultdins i Malå ingår, berättade det samarbete som sker mellan de deltagande företagen.

Örjan Kallin, vd för SSC Entreprenad berättade om hur SSC arbetar. SSC Skellefteå sköter all försäljning och tillverkningen sker hos åtta tillverkande bolag.

– SSC Skellefteå lämnar in cirka 5 000 offerter varje år och det totala offertvärdet ligger på cirka två miljarder kronor per år, säger han.

Michael Stenmark, projektledare för Arctic Game Lab, presenterade projektet och konstaterade att dataspelsbranschen i regel jobbar i kluster.

– Det handlar ofta om naturliga kompisgäng som samarbetar.

Han menar att det finns stora möjligheter att Skellefteå, Boden och Piteå som ingår i Arctic Game Lab kan bli en hub för dataspelsutveckling.

– Vårt mål är att det ska etableras två spelbolag varje år. Nu efter att projektet pågått i 1,5 år har det redan startats sju företag.

Under dagen föreläste även Sara Lindahl, Adopticum, om "affärsutveckling i ljusets hastighet" där hon presenterade projektet OMIN som ska bidra till att öka små och medelstora företags kunskap och satsningar inom teknikområdet optisk mätteknik.

Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel pratade om affärsutveckling inom energibranschen och två anda talare var Lesley Pennington, BEMZ och Tomas Thalbäck, Netgate.

Senare i eftermiddag genomförs en paneldebatt om affärsutveckling i ett regionalt perspektiv och Business Development Day avslutas med en föreläsning av professor Alf Rehn, Åbo Akademi.

Business Development Day hade cirka 150 deltagare och arrangerades av Awance Affärsutveckling och Koverberg Consulting.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!