Jan-Eric Sandberg är chef för Teknikföretagen, region norr, en region som omfattar de fem nordligaste länen och närmare 25 000 anställda på 893 arbetsplatser.
Han berättar att trenden är att det blir färre anställda men fler arbetsplatser. På senare tid har det också skett flera stora varsel i Västerbotten, på till exempel Volvo Lastvagnar i Umeå och Element Six i Robertsfors.
Samtidigt expanderar svenska teknikföretag utomlands. För 20–30 år sedan sysselsatte teknikföretagen 480 000 personer i Sverige. I dag är siffran nere i 300 000 personer, samtidigt som företagen har 600 000 anställda utanför landets gränser.
– Svenska företag växer, men inte i Sverige, säger Jan-Eric Sandberg.
Enligt honom finns det flera förklaringar. En är att arbetskraftskostnaderna är lägre utomlands. I öststaterna handlar det om en fjärdedel jämfört med Sverige, i Kina och Indien en tiondel.
En annan förklaring är automatiseringen, en tredje att företag lägger ut tjänster som inte hör till kärnverksamheten.
Framtiden då, vad krävs för att det ska ske en uppgång? Jan-Eric Sandberg konstaterar att branschen fortfarande inte har hämtat sig efter den senaste krisen och att neddragningarna inom gruvnäringen väcker oro.
Teknikföretagen är beroende av basindustrierna, bilindustrin och inte minst vad som händer i omvärlden.
– De flesta jobben är på exportmarknaden, så vi är beroende av att övriga Europa går bra. Det är också viktigt att få till frihandelsavtalet mellan EU och USA.
Även inom träindustrin finns det företag som gick omkull när krisen slog till. Ändå är det en delvis annan bild som ges av Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på Trä- och möbelföretagen, TMF.
Vissa företag har återuppstått och företagens flyttningar över gränserna sker åt båda hållen.
– Det sker kontinuerligt att man lägger ut eller tar hem produktion. Ikeaägda företag gör ständiga avvägningar kring konkurrenskraften i produktionen, säger Henrik Smedmark.
Han pekar på att företagen ställer allt högre kompetenskrav på personalen och att det är problem för många som vill anställa. Till exempel är det svårt att få tag på CNC-operatörer, produktionstekniker och personer med ingenjörskompetens.
Enligt Henrik Smedmark är bristen på kompetens det stora hotet mot sysselsättningen i dag.
– Jag vet en ort i området där företagen gjort en överenskommelse om att inte sno kvalificerade medarbetare av varandra, så hård konkurrens är det.
Hur tror du att det ser ut för branschen om tio–femton år?
– Det är en summa av många olika beslut. Det hänger ihop med näringslivsklimatet i Sverige och lokalt. Det handlar om kompetensförsörjning från vd-nivå till yrkesarbetare. Det krävs också en politik som inte sätter krokben för den innovationskraft som finns.
Både Jan-Eric Sandberg och Henrik Smedmark framhåller att industrin sysselsätter omkring en miljon människor i Sverige, direkt eller indirekt, och att det är exportindustrin som håller liv i Sverige.
– Utanför storstadsregionerna är det tillverkningsindustrin som dominerar. Varje gång ett fartyg lämnar Skellefteå hamn med industriprodukter säkras driften av lasarettet i en månad, säger Henrik Smedmark.