Fler företag i Skellefteå satsar på Svensk Gymnasielärling

Anderstorpsgymnasiet, som blev först i Sverige med att erbjuda utbildningen Svensk Gymnasielärling, har nu fått två nya partners som till höstterminen 2018 är beredda att ta emot lärlingar. Dessa är Boliden Gruv och Metso.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-12-29 15:56

Brokk och Leab har tidigare erbjudit två platser vardera som lärlingar inom Svensk Gymnasielärling.

– Det ska bli jättespännande att vara med i detta nya koncept. Alla enheter i fabriken ser fram emot det, säger Camilla Ulander, platschef hos Metso i Ersmark.

– Hos oss är högsta ledningen engagerad i detta, inflikar Johan Albertsson, chef vid Bolidens anrikningsverk.

Tommy Lindmark, rektor vid Anderstorpsgymnasiet, konstaterar att det också finns fler företag i Skellefteå som är intresserade av Svensk Gymnasielärling.

I höstas tog Brokk emot eleverna Petter Nyström och Emil Vallström som lärlingar.

– Det var Emil lockade med mig till utbildningen och det har fungerat mycket bra. Vi blir behandlade precis på samma sätt som alla andra anställda, säger Petter.

– Jag giller det här upplägget eftersom det är så mycket praktik, betonar Emil.

I utbildningen, där halva tiden är teori och den andra halvan praktik får eleven lön under hela studietiden. Fast det var Petter och Emil inte riktigt medvetna om när de sökte in.

– Det kom som en trevlig överraskning, berättar Petter.

I juni kom Industriarbetsgivarna och IF Metall överens om villkoren i det avtal som ska gälla för den nya lärlingsutbildningen i svensk basindustri. Under det första året får eleverna i Svensk Gymnasielärling en lön motsvarande 60 procent av lägsta lönerna i Industriarbetsgivarnas avtal med IF Metall. Under det andra året utgår en lön på 70 procent och tredje året utgår en lön på 85 procent av lägsta lönerna.

– Det innebär  att man börjar med en lön på 3 804 kronor i månaden och i årskurs tre ligger lönen på 9 731 kronor. Dessutom får eleverna vanligt studiebidrag, säger Tommy Lindmark.

I Skellefteå erbjuds Svensk Gymnasielärling i samarbete med Baldergymnasiets industritekniska program och en del teoridelar läggs också ut på T2 College.  Förutom arbetslivserfarenheten får gymnasielärlingen även möjlighet till gymnasieexamen med allmän högskolebehörighet.

– Vi var först i Sverige med att gå ut med erbjudandet. Förra året var vi lite sent ute med information om detta alternativ men i år har vi en chans att få ett större genomslag, menar Tommy.

– Jag har upptäckt att ryktet går och vi har redan fått några förfrågningar, säger Camilla Ulander.

Det här är ett pilotprojekt, som  inledningsvis pågår fram till vårterminens slut år 2020, och om det faller väl ut kommer det att fortsätta. Bakom initiativet Svensk Gymnasielärling, står industrimannen Carl Bennet, Skolverket och Västsvenska Handelskammaren. De menar att det på sikt finns en potential att ha runt 30 000 gymnasister med lärlingsanställning över hela landet. Första året tog gymnasieskolorna in cirka 100 elever med gymnasial lärlingsanställning, GLA.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!