Fler får jobb i Västerbotten under nästa år

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-12-09 15:39

Antalet arbetslösa förblir relativt oförändrat under nästa år – med fler kommer att få jobb. Det visar Arbetsförmedlingens prognos inför 2016.

Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten under 2016 kommer att stanna av, efter att ha stadigt sjunkit sedan 2009. Anledningen till det är brist på eftersökt kompetens. Samtidigt tror man att allt fler kommer att få jobb under 2016 – 950 personer fler än i dag kommer att vara sysselsatta i länet. – Det beror på att vi blir fler – framför allt på grund av invandringen, säger Anna Viklund, arbetsförmedlingschef i Skellefteå och talesperson för förmedlingen i länet.

Arbetslösheten ligger i dag på 6,8 procent i Västerbotten och den siffran kommer att stå sig nästa år. Anledningen till den stagnerade arbetslösheten är att den mest eftertraktade arbetskraften nu har arbete. – Länet har en stark arbetsmarknad, men den skulle kunna vara ännu starkare om arbetsgivarna kunde rekrytera den kompetens de söker, säger Agneta Tjernström, analytiker på Arbetsförmedlingen i Västerbotten.

Hela 20 procent av de tillfrågade arbetsställena i näringslivet uppger att de har haft svårt att hitta rätt kompetens. Inom offentlig sektor är siffran uppe på 50 procent. – Det är viktigt att de som ska välja till gymnasiet tar till sig det här. Genom att välja rätt väg får kan de drastiskt öka sina chanser att få jobb, säger Anna Viklund.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos är det fler företag som tror på en ökad efterfrågan under 2016 än som tror på en minskad, men bedömningarna hör till de mest försiktiga i landet.

Privata tjänster, som omfattar bland annat handel, finansiella tjänster, transport och it, står för omkring en tredjedel av sysselsättningen i länet och den väntas öka under nästa år. Näringen präglas av stor brist på nyckelkompetenser, och tuffast är konkurrensen om exempelvis mjukvaru- och systemutvecklare, redovisningsekonomer, olika typer av ingenjörer och erfarna kockar.

Det är dock inom offentliga tjänster som den största sysselsättningsökningen sker. Här arbetar 40 procent av länets sysselsatta, varav hälften inom vård och omsorg och en tredjedel inom utbildning. Här finns också störst rekryteringsproblem. Behovet av ersättningsrekryteringar är omfattande, samtidigt som efterfrågan ökar på grund av en åldrande befolkning och det ökade antalet asylsökande. – Här finns stora yrkesgrupper och goda chanser till jobb på både kort och lång sikt. Till exempel har fler läraryrken seglat upp bland bristyrkena, även gymnasielärare, säger Agneta Tjernström.

Bland de arbetslösa är en slutförd gymnasieutbildning en tydlig vattendelare. Fler ungdomar måste klara skolan. Men enligt Arbetsförmedlingen är den kanske allra viktigaste pusselbiten att ta tillvara den invandrade kompetensen. En majoritet av dem som nu är inskriva som arbetssökande tillhör grupper som står långt från arbetsmarknaden – och den största gruppen är utrikesfödda. – Här är integrationen oerhört viktig. Vi måste ta hand om kompetensen som kommer till vårt län och se till så att de vill stanna. Den här arbetskraften är väldigt viktig för oss, säger Anna Viklund och tillägger: – Utbildning och integration är två centrala frågor för länets framtid. Länet behöver varenda ungdom och varenda ny svensk.

ELIN OLSSON/AFFÄRSLIV24

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!