Tanzania har nu på allvar börjat använda Skellefteåföretaget SmartPlanes små förarlösa drönarplan i kampen mot tjuvjakten på elefant och noshörning.
– I fjol köpte de två plan från oss och i slutet av november levererade vi tio till, berättar Smartplanes vd Ola Friström.
Bidrag från WWF i Sverige har gjort att SmartPlanes kunnat utbilda fler parkvakter i Selous i att flyga naturvårdsdrönarna i sin kamp med att bekämpa tjuvjakten på elefanter.
Selous har varit hårt drabbat av tjuvjägare vilket gjorde att antalet elefanter minskade från 70 000 till 13 000 mellan 2005 och 2013. Antalet spetsnoshörningar har samtidigt minskat kraftigt, och det finns bara mellan 40 och 50 kvar.
Traditionellt har övervakning av nationalparkerna skötts av antitjuvjaktpatruller som metodiskt patrullerar landskapet.
Men i och med den eskalerande tjuvjakten under senare tid räcker det inte som insats mot dagens välorganiserade tjuvjakt.Med de tio nya drönarna, utrustade med den senaste tekniken, kommer parkvakterna få ett informationsövertag över tjuvjägarna. Planen kan användas för att spana av stora ytor och i detalj övervaka besvärliga terrängavsnitt och förse parkvakterna med detaljerad information om var tjuvjägarna finns. Det gör arbetet säkrare för parkvakterna som på tryggt avstånd studerar terrängen och se vad som gömmer sig.
Med utrustningen i de smarta planen kan parkvakterna komma in i otillgängliga områden och få en säkrare bild av vad som sker i fält. Förhoppningen är att de inte ska behöva vandra rakt in i ett bakhåll. Planen kan också fungera avskräckande eftersom tjuvskyttarna vet att parkerna övervakas både från marken och från luften.
Planet spänner 1,2 meter mellan vingarna och väger cirka 1,2 kilo inklusive kamera. Det är förprogrammerat att köra en bestämd rutt som scannas av. Planet kan flygas på flera hundra meters höjd. Kameran sitter skyddad i flygplanskroppen som i sin tur är byggd i mjuka material. Piloten styr planet under start och landning, däremellan sköter det sig själv genom att styras av en autopilot.
Den stora utmaningen för SmartPlanes har varit att få ett robust och enkelt system som är lätt att använda och inte kräver specialistkunskaper. Principen är att det ska vara ofarligt för människor att använda och att planet ska vara tåligt.
– Tillsammans med WWF arbetar vi med utveckling av tekniken så att den ska bli optimal för den här typen av uppdrag. Bland annat handlar det om att använda en värmekamera som kan fungera i svagt ljus, i gryningen och i skymningen, berättar Ola Friström
Den ökade tjuvjakten på elefant och noshörning i södra Afrika har fått en rad afrikanska stater att gå samman med en ny strategi i kampen mot den illegala jakten.
Beslutet togs under ett ministermöte i Botswana i början av november. Den omfattande brottsbekämpnings- och antitjuvjaktsstrategin som gäller från 2016 till 2021 signalerar starten på en mer samlad och samordnad strategi för att stoppa tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade arter.
– De afrikanska ledarna visar nu prov på handlingskraft. Den nya strategin ger ett enormt lyft i arbetet med att få bort så kallad artkriminalitet, som inte bara hotar många arter utan även säkerhet och hållbar utveckling i regionen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Den nya handlingsplanen och strategin omfattar fem prioriterade områden; att stärka lagstiftning och rättsliga processer, att öka samhällsengagemanget i naturresursförvaltningen, att främja en hållbar handel och användning av naturresurser samt att förbättra skyddet för djuren i fält. De samlade riktlinjerna uppmanar också medlemsstaterna att etablera arbetsgrupper för att samordna tjuvjakt på hotade arter på nationell nivå.
– Den katastrofala kollapsen bland elefanterna i Tanzania och den ständigt ökade tjuvjakten på noshörning i Sydafrika visar hur viktigt det är att länderna enas kring den nya strategin. Det har hittills varit alltför lätt för tjuvskyttar och smugglare att agera i södra Afrika. Med den här strategin blir det betydligt svårare, berättar Mats Forslund, expert på handel med hotade arter hos Världsnaturfonden WWF.