Arbetslösheten i länet var i slutet av september 6,8 procent, motsvarande strax under 8 900 personer. Det är 240 färre än för ett år sedan, eller en minskning med tre procent. I länet hade Vilhelmina högst arbetslöshet med 10,6 procent, och Umeå lägst med 6,1 procent. I riket var andelen arbetslösa 7,8 procent.
En tredjedel av de arbetslösa i Västerbotten har varit arbetssökande i ett år eller mer.
Samverkan mot ungdomsarbetslöshet
Bland ungdomar 18–24 år var ca 2 370 personer arbetssökande, eller 13,6 procent, vilket är nästan 380 färre än i fjol. Ungas arbetslöshet fortsätter att krympa betydligt mer än genomsnittets.
– Vi har tecknat avsiktförklaringar med alla kommuner i länet om att göra överenskommelser om samverkan runt arbetslösa ungdomar. Vi har också de nya insatserna traineejobb och utbildningskontrakt, där inte minst den sistnämna är en hjälp för den som inte fullföljt gymnasiet, säger Anna Viklund, arbetsförmedlingschef i Skellefteå och talesperson för Arbetsförmedlingen i länet.
Fler fick jobb i Robertsfors
I september påbörjade 1 315 personer ett arbete, vilket är en minskning med 85 personer jämfört med samma tid ifjol. Men utflödet ur arbetslösheten ser olika ut i länets kommuner. I Sorsele och Storuman fick omkring hälften så många arbete jämfört med i september förra året, medan drygt 60 procent fler fick arbete i Robertsfors.
Totalt var inflödet i arbetslöshet mindre än utflödet. Drygt 820 personer anmälde sig som arbetssökande under månaden, en minskning med 9 procent.
Fler lediga platser
Det anmäldes över 1 500 lediga platser till Arbetsförmedlingen i länet under september. Det är en ökning med nästan 300 platser jämfört med samma månad 2014.
– Förutom en ökning av lediga jobb ser vi dessutom att färre jobb förvinner. Varselsiffrorna är låga historiskt sett, säger Anna Viklund.
Under månaden varslades 72 personer om uppsägning, vilket är en halvering på ett års sikt.