Anders Ferbe konstaterar att krisen 2008–2009 och IT-sektorns problem några år tidigare innebar en historisk nedgång i produktionen.
– Vi har inte haft den typen av tapp i modern tid. Och vi är inte tillbaka till de nivåer vi hade innan finanskrisen, säger han.
Enligt Anders Ferbe måste Sverige återindustrialiseras. För det krävs flera saker, bland annat satsningar på infrastruktur i norr.
– Det är avgörande för att företagen ska kunna transportera sitt gods till marknaden. Det behövs bättre järnvägsunderhåll och en Norrbotniabana.
Stabila energikostnader, miljöavgifter som inte skiljer sig från konkurrentländerna och tillgång till riskkapital är också viktigt, enligt metallbasen.
– Dessutom måste företagen snäppa upp sig. Konkurrensen är stentuff, då måste man vara på topp, säger han.
Men ibland sägs det att Sverige är slut som industrination, att det är tjänster och besöksnäring vi ska ägna oss åt. Hur ser du på det?
– Då säger jag ”stackars Sverige”. Vi är ett litet land i norr som är helt beroende av exportindustrin för att behålla välfärdssystemen och betala för importen.
– Tänk dig själv ett Skellefteå utan Boliden–Rönnskär. Jag hör ibland den diskussionen, när allt centreras kring Stureplan och Stockholms ringmur. Men då måste man omsätta idén i praktiken och förklara vad det innebär: ett Skellefteå utan Boliden, ett Umeå utan Volvo, ett Luleå utan SSAB och ett Kiruna utan LKAB.
Patric Lundström, ordförande för GS-facket i Norr- och Västerbotten, slår också ett slag för satsningar på infrastruktur och järnvägar.
Han säger att trä- och sågverksindustrin går bra idag, det enda som hackar inom GS-fackets område är tidningssidan.
Patric Lundström ser ljust på framtiden, då det finns ett uppdämt byggbehov och trä ligger i tiden.
– Vi ser en framtid där det byggs i trä, även höghus, säger han.
Samtidigt som jobben blivit färre har även förhållandena förändrats för dem som arbetar inom industrin. Det tycker både Anders Ferbe och Patric Lundström.
På plussidan innebär många industrijobb numera ett högkvalificerat tekniskt arbete i en ren och säker miljö.
På minussidan har de snabba svängningarna och det ökade tempot lett till osäkrare anställningar och mer stress.
– Tyvärr har det blivit fler företag som använder sig av tillfälliga anställningar eller bemanningsanställningar, säger Anders Ferbe.
– Det är en mer slimmad organisation. Vi ser framförallt mer psykosociala arbetsmiljöproblem, framhåller Patric Lundström.
Tänk dig själv ett Skellefteå utan Boliden–Rönnskär.