Exklusivt boende byggs på avstängd bro

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-11-23 09:59

Det finns långt gångna planer på att bygga en exklusiv restaurang- och konferensanläggning vid Ruskträsk, på den stängda vägbron över Vindelälven. Investeringen beräknas till 18–20 miljoner kronor. I morgon väntas Lycksele kommun besluta om detaljplanen.

Det är Umeåbon Christer Kvick och en affärsbekant inom fastighetsbranschen som står för planerna genom sitt nybildade bolag Sapmi jokk AB.

Målet är att bygga en anläggning nära naturen som erbjuder hög kvalitet på boende och mat. – Det här blir en premiumanläggning som kommer att gagna både Vindelälvsdalen som turistmål och lokala entreprenörer, säger han. – Vi står för boende och konferens, medan alla kringarrangemang kommer att lämnas ut till lokala entreprenörer.

Han understryker att anläggningen blir ett viktigt tillskott i ett område som i dag saknar liknande erbjudanden.

Den gamla bron över Vindelälven ligger någon kilometer uppströms den nya bron längs väg 365, som förbinder Lycksele och Norsjö kommuner. Den har varit avstängd för biltrafik under många år och nu ingår den som en avgörande del i planerna. Tillsammans med bron har även mark på båda sidor förvärvats av privatpersoner.

Det finns samtidigt ett fortsatt intresse för att förvärva mark. Christer Kvick säger sig se en utvecklingspotential i framtiden, när väl anläggningen är i full verksamhet. – I området finns stora skogar som kan erbjuda jakt och Vindelälven tillgodoser med råge fiskeintresserades behov. I närheten finns dessutom lämningar från både kolmilor och samiska boplatser samt fångstgropar från forna tiders älgjakter. Tas allt detta om hand på rätt sätt kommer de tillsammans att ge en stark kulturhistorisk prägel som torde locka många människor.

Det är ändå i första hand bron och området närmast dess brofästen som ska utvecklas. – På bron ska vi bygga 21 exklusiva stugor med tillsammans 72 bäddar, berättar Christer Kvick.

Infarten till anläggningen kommer att ske från Sorselevägen och på norra stranden kommer även restaurang för 150 gäster samt konferenslokaler att byggas. – I framtiden ser jag även en del av området som en plats för samisk kultur, kanske ett sameviste med tamrenar i hägn, konstaterar Kvick som säger att han varit i kontakt med samebyar i området.

I planerna ingår även grillkåtor och vildmarksbad.

Även tidsplanen är väl utstakad. Allt hänger på Lycksele kommuns behandling av förslaget till detaljplan som ska upp för beslut i morgon, tisdag. – Hanteringen av en detaljplan tar med remissomgångar allt mellan sex och nio månader. Byggtiden kommer därefter att ta cirka ett år, vilket betyder att någon gång våren–sommaren 2017 ska de första gästerna kunna boka in sig, säger Christer Kvick.

Investeringskostnaden beräknar han till 18–20 miljoner.

VK

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!