Max Andersson konstaterar att på gruvområdet ger dagens EU-politik ett starkare miljöskydd på gruvområdet än vad som är fallet i Sverige. EU håller nu på att ta fram en ny gruvpolitik och Max Andersson har tagit fram en rapport om detta.
– Det finns processer på gång djupt inne i EU-byråkratin som kan försämra miljöskyddet. Miljörörelsen och miljöpolitiker har hittills inte ägnat utvecklingen på EU-nivå nämnvärd uppmärksamhet. Det beror förmodligen på att det idag inte finns speciellt många gruvor i övriga länder i Europa som har en stark miljörörelse, berättar Max Andersson.
Han gillar inte planerna på att malm och mineraler ska ses som ett EU-"riksintresse", vilket han anser kan urholka miljöskyddet. Ett sådant riksintresse ska då säkerställa att malmfyndigheter behandlas på samma sätt som andra sektorer som konkurrerar om markanvändning, exempelvis jordbruk, rennäring eller bostäder.
– Sedan 2008 håller EU på att utveckla en råvarupolitik där det bland annat bereds förslag om en försvagning av EU:s grundläggande direktiv för naturskydd, säger Max Andersson.
Han menar att gått trögt i Sverige att genomföra förbättringarna när det gäller miljöskyddet.
– Det är viktigt att ta vara på de möjligheter som EU-politiken ger att förbättra miljön i Sverige och det är också viktigt att påverka vad som ska beslutas på EU-nivå.
Han lyfter speciellt fram frihandelsavtalet Ceta mellan EU och gruvnationen Kanada, vilket skrevs under tidigare i år, som en riskfaktor.
– Detta avtal innehåller ett investeringsskydd vilket innebär att kanadensiska gruvföretag kan stämma stater om de till exempel inför miljörestriktioner. Kanadensiska gruvbolag har redan inlett tvister mot miljöbeslut i länder där gruvnäringen har viktiga intressen, bland annat mot Rumänien. Och då handlar det om miljardbelopp, berättar Max.
I Skellefteå mötte Max Andersson också Elisabeth Sinclair, projektledare för Norrbotniabanegruppen och han hann även med att besöka Balderskolan där han träffade två klasser för att diskutera kring EU-frågor.
Under veckan besöker Max Andersson även LKAB i Luleå och är med och organiserar ett event på Jokkmokks marknad med temat "Gruvkonflikten i Jokkmokk - ett vägval för framtiden? Om Laponia, Gallok och framtidens jobb i utkanten av EU".
–