Ett renoveringscentrum ska skapas i norra Skandinavien

I onsdags träffades partners från Sverige, Finland och Norge på Stadshotellet i Skellefteå för att undersöka möjligheten att inrätta ett renoveringscentrum i norra Skandinavien.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-08-23 22:04

– Det handlar om att skapa ett kunskapsnätverk för att utbyta bästa praxis och stötta regionala aktörer med information och utbildning i utförandet av hållbara renoveringar av fastigheter, berättar Annika Glader, projektledare vid yrkeshögskolan Novia i Vasa.

Projektet, som finansieras av EU inom ramen för programmet Interreg Botnia-Atlantica, inleddes i april 2015 och pågår fram till mars 2018. Från svensk sida deltar RISE, Västerbottens Läns Landsting, Umeå universitet och Länsstyrelsen Västerbotten.

Under dagen i Skellefteå redovisades resultat från projektet. Bland annat berättade Anders Gustafsson, som arbetar vid RISE i Skellefteå, om ett projekt som de genomför i samband med renoveringen av tegelfasaden i en av Skellefteå Industrihus fastigheter på Hedensbyn.

Den grundläggande frågan har varit om det verkligen behövs ett renoveringscentrum i norra Skandinavien. Mauritz Knuts från Vasek i Vasa som frågat företag, kommuner och fastighetsägare konstaterade att det finns en efterfrågan av den typen av tjänster. Detsamma kunde Gireesh Nair från Umeå universitet säga efter att ha intervjuat fastighetsägare och kommuner i norra Sverige.

– Högst upp på husägarnas önskelista står information om byggregler, tillgång till kalkyleringsverktyg och information om vilka entreprenörer som kan utföra renoveringar, berättar Gireesh Nair.

Annika Glader betonade vikten av att samordna information mellan länderna. Som exempel tog hon ByggaF som är en metod för en fuktsäker byggprocess.

– Nu har en liknande metod tagits fram i Finland och när jag pratade med dem som gjort detta arbete kände de inte alls till ByggaF. Istället för att uppfinna hjulet två gånger kan man samla informationen på ett ställe så att den blir mer lättillgänglig, säger hon.

Bo Glas, från Västerbottens läns landsting, tog under konferensen upp frågan om hälsorisker vid renoveringar. Han konstaterade att det är vanligt att föräldrarna satsar på en renovering i samband med att de ska få barn.

– Det finns emellertid en del hälsorisker vid renoveringar som man ska ta i beaktande. Forskning har till exempel visat att risken för att barnet ska drabbas av böjveckseksem ökar med 1,5 gång om det under första levnadsåret vistas i ett nyrenoverat rum, berättar Bo Glas.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!