Ett år efter Inwido: stark konjunktur blev räddningen

Arbetsförmedlingen i Norsjö rustade för rusning när anställningarna på Inwido gick ut. Men anstormningen kom aldrig.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-20 07:00

Arbetsförmedlingen i Norsjö rustade för rusning när anställningarna på Inwido gick ut. Men anstormningen kom aldrig.

I september ifjol var 172 personer öppet arbetslösa eller i något program i Norsjö kommun. Det motsvarade en arbetslöshet på 8,7 procent.

Vid samma tidpunkt i år hade arbetslösheten sjunkit till 143 personer eller 7,4 procent. Läs också:  Ljusning i sikte ett år efter Inwidos chockbesked

Siffrorna skvallrar om att ett antal personer i arbetsför ålder har flyttat från kommunen. Men också att många som fick gå från Inwido har hittat andra jobb.

I vissa fall skedde det tämligen omgående.

– Det var en del som aldrig ens passerade här, säger Kristina Nygren på arbetsförmedlingen i Norsjö. Förstärkning

Tillsammans med kontorets dåvarande chef Mattias Lindh och den nyblivna chefen Ida Rönnblom berättar hon att arbetsförmedlingen i Norsjö under en period fick förstärkning för att klara den väntade anstormningen.

Inte minst räknade de med en topp under sommaren, när uppsägningstiden för de många trotjänarna gick ut. Men så blev det alltså inte. Läs också:  Inwido i Bjurträsk: Den sista utposten håller tummarna

Ida Rönnblom och Mattias Lindh konstaterar att personalen från Inwido fått samma service som andra sökande. De var dessutom en viktig målgrupp för den jobbmässa som arbetsförmedlingen och kommunen ordnade i våras.

– Vi har haft ett bra samarbete med kommunen och det tror jag är viktigt på en liten ort, säger Mattias Lindh.

Allra viktigast är dock att konjunkturen har varit stark och att andra företag i området gått för högtryck. Läs också:  Inwido i Bjurträsk hotas av nedläggning

– I det värsta scenariot hade vi fått 69 nya inskrivna, det hade varit tufft, säger Mattias Lindh.

Tomas Andersson, lokalombudsman vid GS-facket, avdelning 15 Norr, har samma bild av läget. Han konstaterar att träindustrin i Norsjö går bra.

Dessutom har det hänt saker som gör att det behövs folk inom andra områden.

– Det är högkonjunktur i Sverige och det gör också att Norsjöföretagen går bra. Sedan har kommunen tagit emot en hel del ensamkommande flyktingbarn, det har tagit upp en del, säger han.

 Lennart Enkvist

I det värsta scenariot hade vi fått 69 nya inskrivna, det hade varit tufft.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!