Fem företag i Skellefteå är med i gruppen, se faktaruta. Fokus är att marknadsföra sig mot basindustrin i Sverige och Nordnorge. De har hunnit vara iväg på ett par resor till Nordnorge.
Jörgen Nyström, vd på Gallac, är en av dem som valt att gå med i Industrigruppen.
– För vår del, som jobbar med varmförzinkning, handlar det om en konkurrenssituation. Mycket produceras i andra lågkostnadsländer vilket gör att volymerna har lust att sjunka. Vi måste hitta nya produkter som vi kan ta till Skellefteå utifrån.
Han förklarar att det är svårt för honom att som enskild företagare få någon från Stockholm eller Norge att skicka produkter för varmförzinkning till Gallac.
– Men om vi tillsammans kan hitta projekt där vi kan samarbeta, producera och tillverka grejerna och sedan ytbehandla dem och göra allt klart här, så kan vi hitta nya marknader.
Industrigruppen Bottnia riktar sig mot systemleveranser och projekt för gruv-, gas- och anläggningsindustri. Tanken är att de företag som är med tillsammans skapar en fullständig kedja av prospektering, projektledning, produktutveckling, konstruktion, produktion, leverans, montering och igångsättning. Kunden ska bara behöva ha kontakt, och göra kontrakt, med ett av företagen som tar på sig hela leveransansvaret.
Än har inte industrigruppen gett något konkret för Gallac.
– Vi har hittills fått ett par förfrågningar, men inga konkreta affärer. Någon i gruppen har haft det men inte jag. Norges konjunktur har ju gått kraftigt nedåt på sista tiden. Men vi tror på Norge som marknad, det ska till exempel göras stora satsningar framöver inom infrastruktur. Så du stannar kvar i gruppen?
– Tanken är långsiktig och jag blir kvar i gruppen så länge vi får och den finns, säger Jörgen Nyström.
Vi har hittills fått ett par förfrågningar, men inga konkreta affärer.