Det bubblar och ryker inne i bryggeriet. Produktionen är i full gång och i dag brygger paret Tommy och Julie Eriksson öl av typen IPA. Mellan två stora rostfria tankar står Tommy och lyser ner på mäsken med en ficklampa.
– I dag brygger vi 600 liter öl. Vi har varit noga med förberedelserna inför produktionsstarten. Därför har det tagit fyra till sex månader längre tid än vad vi hade planerat. Det har varit viktigt för oss att vi känt oss nöjda innan vi börjar leverera, säger Tommy och får medhåll av hustrun och affärspartnern Julie.
Efter nyår är det dags att lansera produkterna på Systembolagen i Skellefteå och Piteå.
– Vi har fått förfrågningar om att leverera till restauranger i Linköping. Det känns roligt med tanke på att det finns så många ölbryggerier i den delen av landet, men det är vårt öl de vill ha, säger han.
Eftersom de jobbar med ett levande material krävs det att alla sinnen är skärpta. Framför allt är det lukten, smaken och synen som avgör om ölet blir bra eller inte. Det är ett hantverk att brygga öl, förklarar Tommy.
I hela sitt vuxna liv har Tommy jobbat med händerna. Han började som plåtslagare och hantverket har varit en röd tråd genom livet.
Planen är att under det första året komma upp i en produktion av 50 000 liter öl.
– Jag tror att det kommer att gå. Vi har känt en viss nervositet över att tillgången på humle. Utan amerikansk västkusthumle kan vi inte göra vårt öl. Vi har nu kontrakterat leveranser för hela nästa år. Det känns skönt, säger Tommy och fortsätter med dagens arbetsuppgifter i bryggeriet på Södra Tuvan i Skellefteå.